Üdvözöljük a

Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai regisztráció és éves kamarai hozzájárulás megfizetése

2022. május 16.

A kamarai hozzájárulás megfizetése törvényi kötelezettségen alapul, melynek időpontja jogszabályban rögzített. Az 5000 forintos éves kamarai hozzájárulás fizetésének határideje minden évben március 31-e. 

 

VÁLTOZÁS 2022. JANUÁR 1-TŐL!

 

A kamarai hozzájárulást 2022. január 1-jét követően nem a vállalkozás székhelye szerinti területi kamarának, hanem az országos kamarának, vagyis a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának kell megfizetni a Gránit Banknál vezetett 12100011-10639683 számú bankszámlára. 

 

AMENNYIBEN KORÁBBI ÉVEKRE ELMARADÁSA VAN!


Amennyiben az Ön vállalkozásának, illetve az Ön által vezetett vállalkozásnak a 2021. december 31-ét megelőző időszakra vonatkozóan hátraléka van a kamarai hozzájárulás megfizetése vonatkozásában, úgy azt változatlanul a székhelye szerint illetékes területi kereskedelmi és iparkamara felé kell rendezni.

 

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara bankszámlaszáma:

OTP Bank 11749008-24923651

 

A közlemény rovatban minden esetben kérjük, tüntesse fel vállalkozása 11 számjegyű adószámát a befizetés beazonosítása érdekében.

Kormányrendelet a vállalkozások folyamatos energiaellátásának biztosításáról

2022. szeptember 23.

Szeptember 8-án az MKIK a területi kamarák jelzései alapján levelet küldött Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek, melyben kérte a jelenlegi problémák kezelésére az energiaszolgáltatók erőfölényének a letörését. A kezdeményezés hatására megjelent a 348/2022. (IX. 9.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet ideje alatt a vállalkozások folyamatos energiaellátásának biztosítása érdekében szükséges intézkedésekről.

Kiállítási lehetőség nagykanizsai vállalkozóknak a 24. Kapronca-Kőrös Megyei Üzleti Vásáron

2022. szeptember 21.
A Kapronca-Kőrös Megyei Kereskedelmi és Iparkamara meghívta a nagykanizsai vállalkozókat a 2022. november 11-13. között megrendezésre kerülő 24. Kapronca-Kőrös Megyei Üzleti Vásárra.
 
A Kapronca-Kőrös Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara közötti jó kapcsolat alapján, a vásáron kamaránk, illetve a hozzá tartozó és általa megadott vállalkozások számára, térítésmentesen biztosítanak egy pavilont.

Termékek és szolgáltatások osztályozási rendszere (TESZOR)

2022. szeptember 20.

A zöldterület-kezelés TESZOR- kódja tévesen szerepel a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 53. § (2) bekezdésébenA helyes kód a TESZOR 81.30.1. A hiba a soron következő adótörvények módosítása során kijavításra került.  

GVI felmérés az energia- és üzemanyagárak növekedéséről

2022. szeptember 13.

Az energiaárak drasztikus emelkedése miatt számos nano-, mikro-, kis- és közepes vállalkozás került nehéz helyzetbe. Az energiaár-robbanás miatt nehézségekkel küzdő KKV-szektor támogatása érdekében az MKIK párbeszédet kezdeményezett a döntéshozókkal.

Katakonferencia és -szeminárium videóanyaga a PM és a NAV szakmai vezetőivel

2022. szeptember 2.

Szíves figyelmükbe ajánljuk a Számviteli Levelek szaklap által szervezett KATA-ról rendezett konferencia videóanyagát, mely kimerítően tárgyalja a KATA változásokat érintettek számára a lehetőségeiket és teendőiket.

A KATA változásai

2022. augusztus 22.

MEGHÍVÓ

 

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara

 

„a KATA változásai”

címmel tájékoztató előadást szervez.

Fontos, új könnyítő szabályok a katából kikerülő vállalkozások számára

2022. augusztus 22.

A katáról más adónemre áttérő vállalkozók támogatása érdekében több kedvező szabályváltozásról döntött a kormány az egyes egyszerűsített közteherviselést lehetővé tévő rendelkezések alkalmazásáról szóló 297/2022. (VIII.9.) kormányrendeletben.

Új munkaerő-támogatási program indult

2022. augusztus 22.

Új munkaerőpiaci program indult, amelyben vidéki cégek kérhetnek bérköltség-támogatás az új alkalmazottaik után.

A Vállalkozások regionális munkaerő támogatása programban Budapesten és Pest megyén kívüli cégek pályázhatnak vissza nem térítendő bértámogatásra az újonnan felvett, vidéken regisztrált alkalmazottaik után augusztus 15-től.

Már e-Papíron is elérhetőek vagyunk

2022. július 27.

Kamaránk igyekszik minél szélesebb körben eleget tenni az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényben előírt kötelezettségének, így már több területen érhető el elektronikus kapcsolatfelvételi vagy elektronikus űrlapkitöltési lehetőség.

 

A kamarai e-mailes elérhetőségek mellett a vállalkozások most már elektronikusan az e-Papíron (epapir.gov.hu) is elindíthatják kamarai ügyintézéseiket.

Vállalkozói teendők az új KATA törvény hatálybalépéséig

2022. július 22.

A 2022. szeptember 01-től hatályba lépő új KATA törvény legfontosabb új előírásai a következők:

Elérhető az Adótanácsadó 2022

2022. május 12.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara idén is kiadta általános adózási tájékoztatóját, ami a kis- és középvállalkozásoknak segít eligazodni a különböző adónemek, és adózási formák között.

A kiadvány ingyenesen átvehető ügyfélszolgálatunkon.

360 millió forint keretösszegű magyar-koreai pályázat nyílt közös kutatás-fejlesztési projektek támogatására

2022. május 12.

2022. április 21-én megjelent a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és koreai partnerei, Koreai Köztársaság Tudományos és Infokommunikációs Minisztérium és a koreai National Research Foundation 360 millió forint keretösszegű közös pályázata, amely a magyar-koreai kétoldalú tudományos és technológiai (TéT) megállapodáshoz kapcsolódóan ösztönzi a kutatás-fejlesztési együttműködéseket.

Ingyen pénzt kapnak a kkv-k a létszámbővítéshez

2022. május 12.

Csaknem nyolcszáz vidéki kis- és középvállalkozás vehet fel összesen 5600 munkavállalót az állami támogatásnak köszönhetően.

Engedélykötelesek lesznek a kishaszongépjárműves árufuvarozók

2022. május 12.

Az európai jogszabályoknak, azon belül a mobilitási csomag rendelkezéseinek való megfelelés jegyében 2022. május 21-től Magyarországon is már csak szakhatósági engedéllyel tevékenykedhetnek a kistehergépjárműves fuvarozók, pontosabban azok, akik 2,5 t legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó kistehergépjárművel díj ellenében belföldi vagy nemzetközi fuvarozást végeznek. A korábbi 3,5 tonnás engedélykötelezettségi határ tehát 2,5 tonnára csökken.

Tájékoztatás a Magyar Mérnöki Kamara ingyenes energetikai tanácsadásáról

2022. május 12.

Immár több mint egy éve indult a Magyar Mérnöki Kamara ingyenesen igénybe vehető energetikai tanácsadói szolgáltatása. Ez idő alatt közel 350 ügyfélnek tudtak segítséget nyújtani, köztük számos vállalkozásnak is.

A gépjárműfenntartó tevékenység személyi és dologi feltételeiről szóló rendelet felülvizsgálata

2022. szeptember 21.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Közgazdasági Igazgatóság munkatársai előkészítettek egy megkeresést, melyben kérték A gépjárműfenntartó tevékenység személyi és dologi feltételeiről szóló 1/1990. (IX. 29.) KHVM rendelet felülvizsgálatát.

Energiatámogatási Program indul kkv-knak

2022. szeptember 20.

Támogatást ad a kormány az energiaintenzív kis- és középvállalkozásoknak, gyármentő programot és munkahelyvédelmi akciót indítanak jelentette be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a kormányinfón. Emellett marad az üzemanyagár-, az élelmiszerár- és a kamatstop is.

Megújul az építőipari regisztráció felülete - átállási szünet

2022. szeptember 15.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az építőipari regisztrációhoz kapcsolódó KIVREG szakrendszer regisztrációs szolgáltatása 2022. szeptember 16-21. között informatikai átállás miatti átmenetileg nem lesz elérhető.

 

Ebben az időszakban nem tudunk új építőipari kivitelező vállalkozást regisztrálni és nyilvántartási számot kiadni.

 

 

Megértésüket és türelmüket köszönjük!

Sikeres előadás az új kata törvény rendelkezéseiről

2022. szeptember 2.

Kamaránk 2022. augusztus 30-án nagy érdeklődés mellett tartott online tájékoztató előadást a KATA változásai címmel. 

Dr. Lázár József, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron Megyei  Adóigazgatósága Tájékoztatási Osztályának vezetője előadásában részletesen ismertette az új kata törvény rendelkezéseit, a vállalkozások lehetőségeit, illetve válaszolt a felmerülő kérdésekre. 

Új konstrukciók a Széchenyi Kártyában

2022. augusztus 26.

Széchenyi Kártya Program MAX néven folytatódik a hazai mikro-, kis- és közép vállalkozások verseny-

képességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését szolgáló államilag támogatott hitelprogram.

HIPA tájékoztató a KATA-val összefüggésben

2022. augusztus 22.

A Pénzügyminisztérium Jövedelemadók és Járulékok Főosztályának tájékoztatója alapján az alábbi fontos változásra szeretnénk felhívni a figyelmüket.

Kisokos segíti a magánszálláshelyek létesítését

2022. augusztus 22.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Magánszálláshely Kisokos címmel kiadványt állított össze, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson új magánszálláshely létesítéséhez.

Rotary Fúrási Zrt. szakmunkást keres

2022. augusztus 19.

Kamarai tagunk, a Rotary Fúrási Zrt. szakmunkásokat keres: fúrómester segéd, kapcsoló, kulcsos, fúrási betanított munkás, EBK specialista munkakörökbe.

NAV Átalányadó kalkulátor

2022. július 25.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján közzétételre került a PM által validált kalkulátor, segítve azokat a vállalkozókat, akik az új KATA törvény szerint nem választhatják az új tételes adózási formát és helyette az átalányadózás vagy a vállalkozói jövedelem szerint adózás közül kell dönteniük.

A kalkulátor működéséről információkat ezen a linken olvashatnak, illetve a kalkulátor letöltése is a megadott linken keresztül lehetséges.

Mennyire válságálló a céged? - felmérés

2022. május 12.

Felkérés érkezett a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara részére a Pongor Group Kft. részéről, melyben egy országos felmérés keretén belül kívánják kideríteni, hogy a magyarországi vállalkozások mennyire vannak felkészülve az időszakos vagy épp hosszabban tartó gazdasági válságokra.

Vállalkozási feltételek Németországban és Ausztriában 2022

2022. május 12.

Megjelent a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Vállalkozási Feltételek Németországban és Ausztriában 2022 című kiadványa.

Az adatok végleges hozzáférhetetlenné tételét lehetővé tevő címkével kapcsolatos kereskedői feladatok - tájékoztató

2022. május 12.

Az adattörlő alkalmazás a tartós adathordozó eszközök – például mobiltelefonok és laptopok – széles körénél teszi lehetővé az eszközön tárolt adatok biztonságos és visszavonhatatlan törlését.

12 milliárd forintos energiahatékonysági támogatás a magyar kis- és középvállalkozásoknak

2022. május 12.

A kormány 12 milliárd forintos energiahatékonysági támogatást nyújt a magyar kis- és középvállalkozásoknak.

Átalányadózás: a legfontosabb szabályok

2022. május 12.

Jelentősen módosultak az év elejétől az egyéni vállalkozók átalányadózásának szabályai, így ez az adózási mód a szigorodó kata alternatíváját jelentheti.