Üdvözöljük a

Gyakorlati oktató képzés (GYOK)

honlapján!

-

Gyakorlati oktató képzés (GYOK)

A kamarai gyakorlati oktatói tanúsítvány megszerzése 2019. szeptembere óta KÖTELEZŐ azon szakemberek számára, akik tanulók képzésével foglalkoznak a Kamara által duális képzőhelyként nyilvántartásba vett, szakirányú oktatás folytatására jogosult vállalkozásnál/szervezetnél.

A kamarai gyakorlati oktató képzés és vizsga teljes körű lebonyolítása a gazdasági kamara hatáskörébe tartozik, egyéb szakmai feltételek teljesülése mellett - a mestervégzettséggel ellentétben - szakképesítéstől függetlenül biztosítja a duális képzőhelyen az oktatói jogosultságot.

A duális képzést folytató szervezetnél olyan személy oktathat, aki

  • cselekvőképes,
  • nem áll a szakirányú oktatási tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt,
  • a duális képzőhely által vállalt szakmának megfelelő, államilag elismert, legalább középfokú szakirányú szakképzettséggel és legalább ötéves, az érintett szakképzettségnek megfelelő szakmai gyakorlattal rendelkezik és
  • kamarai gyakorlati oktatói vizsgával rendelkezik.

Mentesül a kamarai gyakorlati oktatói vizsga letétele alól az, aki

  • szakirányú mestervizsgával rendelkezik, vagy
  • a duális képzőhely által vállalt szakmának megfelelő
    • szakirányú felsőfokú szakképzettséggel és legalább kétéves szakirányú szakmai gyakorlattal,
    • (bármilyen) felsőfokú végzettséggel és szakirányú középfokú szakképzettséggel, valamint legalább ötéves szakirányú szakmai gyakorlattal vagy
  • az egészségügyi ágazat tekintetében egészségügyi gyakorlatvezető szakképesítéssel rendelkezik, vagy
  • a hatvanadik életévét betöltötte.

Miért érdemes gyakorlati oktatónak lenni?

 

Tekintse meg az alábbi rövid filmet:

 

 

KÉPZÉS

 

A képzés összesen 50 óra, ami 25 óra elméleti és 25 óra gyakorlati (tréning) tanagyagegységekből áll.

 

Elméleti tananyagegység

A kamarai gyakorlati oktató képzés elméleti része a tanulók szakirányú oktatásához és az oktatott szakmai (kifutó rendszerben szakképesítés) megszerzésére irányuló szakmai vizsgára történő szakmai elméleti és gyakorlati felkészítéséhez szükséges alapvető

  • duális képzéshez kapcsolódó adminisztrációs, valamint
  • pedagógiai, szociálpszichológiai és kommunikációs

ismereteket tartalmaz.

 

Gyakorlati (tréning) tananyagegység

A tréning jellegű képzés elsősorban a tanulók szakirányú oktatásához és az oktatott szakma, szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai vizsgára történő felkészítéséhez szükséges kommunikációs ismereteket öleli fel az érzelmi intelligencia tréning megnevezésű tananyagegység keretében, szituációs gyakorlatok formájában kerülnek feldolgozásra a pedagógiai, szociálpszichológiai ismeretek.

A kamarai gyakorlati oktató képzésen belül lehetőség van arra, hogy a gyakorlati oktatók a hagyományostól eltérő módon is elvégezhessék a képzés elméleti részét. Az elméleti tananyagegységet önálló felkészüléssel, e-learning tananyag segítségével sajátíthatják el a résztvevők maximum 8 nap alatt. A felkészülési idő a csoport igénye szerint csökkenthető, az elméleti felkészülési időre kevesebb nap is fordítható.

 

VIZSGA

 

A kamarai gyakorlati oktatói vizsga két részből áll:

  • A központilag megszervezett online vizsga adminisztrációs, pedagógiai, szociálpszichológiai és kommunikációs ismeretek számonkérésére szolgál, előre megjelölt 2 napon, meghatározott időkeretben, de szabadon választott időpontban teljesíthető.
  • A gyakorlati (tréning) tananyagegység anyagát felölelő gyakorlati vizsga az elméleti ismeretek gyakorlatban való alkalmazását célozza meg, a vizsgázó egy kijelölt napon, központi tételsorból 1 tételt húzva, teljes vizsgabizottság előtt számol be tudásáról.

A vizsga eredményességét a bizottság „Megfelelt” vagy „Nem felelt meg” záró minősítéssel állapítja meg. A képzés elvégzését és a sikeres vizsgát TANÚSÍTVÁNY igazolja.