Üdvözöljük a

Mesterképzés

honlapján!

-

Mesterképzés

A magyar nemzetgazdaság fontos stratégiai érdeke a minőségi szakképzés, felnőttképzés, és az erre épülő mesterképzés. A mestervizsgáztatás a gazdaságot képviselő kamarák feladata, kompetenciája, amelyet a kamara kiemelt feladatként kezel. 

 

A mestervizsga célja, hogy a szakemberek számára biztosítsa a szakmai fejlődés és egzisztenciális életpálya modell, karrier kialakításának lehetőségét, valamint a tanulóképzéshez és vállalkozásvezetéshez szükséges ismeretek elsajátítását. Tanúsítsa a mindennapi vállalkozási gyakorlathoz szükséges szakmai, gazdasági, pénzügyi, vezetési, munkaügyi és jogi ismeretek megszerzését és készségszintű ismeretét. Ezzel a szakmai megbecsülés, anyagi erkölcsi elismerés és bizalom garanciáját teremtse meg.

Mesterképzésre/vizsgára kizárólag annál a területi kamaránál lehet jelentkezni, amelynél a vizsgára jelentkező által képviselt vállalkozás (tulajdonosa, alkalmazottja) regisztrációra került, vagy a jelölt lakcímkártya szerint igazolt lakóhelye, tartózkodási helye van. Az életvitelszerűen külföldön lakó, magyarországi címmel nem rendelkező jelentkező bármely területi kamaránál jelentkezhet.

 

Mestervizsgára az a személy bocsátható, aki

 

a) a szakképesítésért felelős miniszter által kihirdetett mestervizsga KKK-ban feltételként meghatározott szakmai képesítéssel rendelkezik, amelyet közokirattal, annak hiteles másolatával, vagy az adott oktatási intézmény, képzőcég által kibocsátott másodlattal, nem Magyarországon szerzett szakképesítés esetén a vonatkozó jogszabályban meghatározott intézmény által kiállított határozattal igazolja, valamint a KKK-ban előírt, a mestervizsgára bocsátás további feltételeit maradéktalanul, a megadott határidőre teljesítette (például mesterremek, mesterdolgozat),

 

b) a jelentkezés időpontjában az adott szakmában dolgozik, az adott szakma mestervizsga követelményében meghatározott szakmai gyakorlati idővel rendelkezik (az elvárt szakmai képesítés megszerzésétől számítva), amelyet 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolással, vagy EVNY lekérdezéssel, vagy a nyilvántartásba vételt tanúsító igazolással, az ügyfélkapu rendszerből lehívott adatokkal, vagy cégkivonattal hitelt érdemlően igazolja; külföldön tartózkodó és szakmai tevékenységet végző magyar állampolgár, valamint nem magyar állampolgár mesterjelölt esetében magyar nyelvre lefordított, hitelesített (Országos Fordítói és Fordításhitelesítő iroda, a továbbiakban: OFFI) igazolások fogadhatók el,

 

c) kizárólag mestervizsgára jelentkezés esetén, a vizsgadíjat igazoltan a vizsga megkezdését megelőzően megfizette,

 

d) támogatott finanszírozású mestervizsgázó esetén, ha az előírt önerőt megfizette, a teljes képzési program szerint, maximum 20% igazolt hiányzás mellett, a megkötött felnőttképzési szerződésben foglaltak alapján eredményesen eleget tett a vizsgára felkészüléssel kapcsolatos összes kötelezettségének.

 

A mestervizsgát mestervizsga bizottság előtt kell letenni. A mestervizsga bizottság egy fő elnökből (a mestervizsga bizottság elnöke) és kettő fő szakiránynak megfelelő végzettséggel rendelkező (szakmai) vizsgabizottsági tagból áll. A vizsgabizottság munkáját – ha ezt a mestervizsga bizottság indokoltnak tartja – segítő szakértő segítheti. A vizsgabizottság munkáját segítő szakértő nem a vizsgabizottság tagja, döntési jogkörrel nem rendelkezik, az értékelésben csak javaslattételi illetékességgel működhet közre.

 

A mestervizsga vizsgatevékenységei:

a) interaktív vizsga,

b) projektfeladat.

 

 A KKK-k alapján a vizsgatevékenységek az alábbi vizsgarészekből állnak:

a) szakmaspecifikus ismeretek,

b) pedagógiai módszertan,

c) vállalkozásvezetési ismeretek.

 

A vizsgarészek (és vizsgafeladatok) általános sorrendje nem szabályozott, kivéve, ha a mestervizsga KKK erről máshogy rendelkezik.

 

A mestervizsga nem nyilvános. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara megbízottjai, illetve a szervező kamara képviselője, a mestervizsga szervezésében részt vevő területi kamara képviselője a vizsga bármely szakaszában jelen lehetnek. A mestervizsga hivatalos részének és az értékelések lezárása után a vizsga remekek, a mestervizsgához kapcsolódó szakmai produktumok bemutatása, megtekintése nyilvánossá tehető..

 

 

A felkészítő tanfolyamokkal, a jelentkezési feltételekkel, a gyakorlattal, illetve a vizsgával kapcsolatban bővebb tájékoztatásért forduljon bizalommal munkatársunkhoz az alábbi elérhetőségek bármelyikén:

 

Tubolyné Csilla

mestervizsga referens

8800 Nagykanizsa, Ady u. 1.

Tel.: 93/516-671; 30/585-0925

e-mail: titkarsag@nakkik.hu