Üdvözöljük a

20 éves évforduló és jövőkép felvázolása

honlapján!

-

20 éves évforduló és jövőkép felvázolása

Szerző: Rózsáné Bagonyai Szilvia | 2021. szeptember 6.

Kivonat dr. Polay József, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnökének és a Magyar Közgazdasági Társaság nagykanizsai szervezet tiszteletbeli elnökének hozzászólásából.

Ma emlékezünk és egyben felvillantjuk egy fantasztikus jövő lehetőségét.

A magyar kamarai mozgalom több mint 170 évre vezethető vissza. Nagykanizsát ebben a korban a kereskedelme határozta meg. A vasút által szárnyakat kapott ipar dinamikus fejlődése ipari gócponttá is tette a várost. Ebben az időben természetes és szoros gazdasági együttműködés alakult ki Dél-Zala, Nyugat-Somogy, Muraköz és a Mura menti települések között.

 

2000-ben a törvény lehetővé tette, hogy a megyei jogú városok önálló kamarát alakítsanak. A soron kívüli alakuló küldöttgyűlésre 2000. október 6-án került sor. Mára elmondható, hogy kiegyensúlyozottan gazdálkodunk és a városban komoly tekintélye van a kamránknak.

Felismertük a közvetlen szomszédainkkal való együttműködésben rejlő lehetőségeket: Csáktornya, Lendva, Kapronca, Varasd, Muraszombat és mi ide értjük Észak-Olaszországot is. Ezért szorosabbra fűztük a kapcsolatokat a határ menti térségben.

 

Kezdeményeztünk a térség fejlesztése érdekében is.

Induló lépésünk volt a Technológia miniszter úr meghívása. Az ITM vezetése és az Innovációs Hivatal azóta döntött egy Science park létrehozásáról. Ezt egy újság úgy kommentálta Nagykanizsán születik a jövő ipara. A science park mellett a Pannon Egyetem nagykanizsai Campusa is bekapcsolódik a jövő iparágai mérnökeinek képzésébe /angol nyelvű képzéssel/, a körkörös gazdaság mintavárosává téve Nagykanizsát. Így egy páratlan lehetőség nyílik meg a térség számára. Ha megnézzük az európai ipari és közlekedési térszerkezetet, akkor azt mondhatjuk, hogy a múlt és jövő összeér. Mi minden kell mindehhez. Magyarországon az M-9-s autópálya Zalaegerszeg – Nagykanizsa - Kaposvár érintésével /vagy ennek megfelelő utak/, A Murai híd megépítése Murakeresztúr-Kotoriba, ezekhez lecsatlakozó utak mindkét országban és persze az országok, önkormányzatok, kamarák együttműködése. Mi a magunk részéről kezdeményezzük az érdekeltek és szomszédaink, felé ennek a kivételes lehetőségnek a kihasználását.

 

Legyünk Nagykanizsa vezetésével így együtt egy EU-s mini régió, mely a körkörös gazdaság minta projektje lehetne. Ha elindulunk ezen az úton ma még be sem látható előnyöket érhetünk el és egy új, a mai és a jövő kor követelményeinek megfelelő ipart építhetünk. Olyan innovácós helyzetet teremthetünk, olyan iparágakat vonhatunk a térségbe, mely 25-30 évre az élre repít bennünket. A jövő kutatók azt mondják, egy jó science park még 100 km-s körzetben is képes jelentős pozitív hatást kifejteni. Mi ennél közelebb vagyunk, használjuk ezt ki.

 

A jövő vonata mindjárt itt lesz előttünk, szálljunk fel rá, hogy biztosíthassuk az ábrán jelzett térség, az emberek, a gyermekeink szebb jövőjét.

Kérem, támogassák 20 éves kamaránk javaslatát, hogy az elkövetkezendő évtizedek térségünk és valamennyiünk sikere lehessen!