Üdvözöljük a

Az építőipari vállalkozások online felületen jelezhetik a hiánytermékeket

honlapján!

-

Az építőipari vállalkozások online felületen jelezhetik a hiánytermékeket

Szerző: Rózsáné Bagonyai Szilvia | 2021. július 15.

Az építőipari vállalkozások az epito.emi.hu oldalon adhatják meg, hogy milyen termékek hiánya nehezíti, hátráltatja a beruházásaikat. Az adatbázisban összegyűlt információk alapján a szaktárca felderíti a lehetséges helyettesítő termékeket, valamint azt, hogy azokat honnan lehet beszerezni.

Az online felületet az ITM az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. bevonásával nyitotta meg, amelyre a vállalkozások önkéntesen regisztrálhatnak. Az oldal 2021. július 8-án, csütörtökön délben indult el, így az építőipari cégek már jelezhetik igényeiket.

Ez az intézkedés egy újabb eleme annak a sorozatnak, amelyet a kormány az építőipari alapanyagoknál az elmúlt időszakban tapasztalható drasztikus áremelkedés miatt hozott meg.

Ez segítség a vállalkozások számára, mert a kormány abban érdekelt, hogy a magyar építőipari cégek sikeresek legyenek, a beruházásokat pedig költséghatékonyan, a vállalt árakkal, a vállalt határidőre tudják biztosítani.

A kormány többféle intézkedéssel védi a magyar emberek érdekeit, hogy az otthonteremtési támogatások valóban a családokat szolgálják, és ne a forgalmazókat gyarapítsák.

Bejelentési, regisztrációs kötelezettséget vezetnek be az építőipari termékek kivitelére. Bizonyos anyagokat - acél és vas termékeket, szigetelőanyagot, homokot, követ, kavicsot és sódert - csak a bejelentés tudomásul vétele után lehet kivinni az országból. A kiviteli engedélyeztetést uniós kötelezettségek miatt csak októbertől lehet bevezetni, a bejelentési kötelezettséget azonban a kormány azonnal alkalmazhatja.

Mindezek mellett a fogyasztóvédelem július 5-től az ország minden részében helyszíni ellenőrzéseket folytat a kereskedőknél a káros gyakorlatok visszaszorítására érdekében.

Lezárult a kérelmek elbírálása a technológiai korszerűsítést, hatékonyságnövelést támogató ÉPÍTŐ-5 programban. Az év elején indított, tízmilliárd forintos keretösszegű kiírás nyertesei számára július 8-án kezdték meg a támogatói döntések kiküldését.

Az ÉMI által kiírt ötödik építéságazati támogatási programra magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások nyújthattak be támogatási kérelmet, legtöbben a kisvállalkozások közül éltek a lehetőséggel. A korábbi fordulókhoz képest pedig érdemben nőtt a digitális és szoftverfejlesztések aránya.

Az ÉPÍTŐ-5 program segítségével 171 vállalkozásnál valósulhatnak meg hatékonyságot javító beruházások, technológiai korszerűsítések összesen 10,4 milliárd forint támogatással.