Üdvözöljük a

Energiatámogatási Program indul kkv-knak

honlapján!

-

Energiatámogatási Program indul kkv-knak

Szerző: Rózsáné Bagonyai Szilvia | 2022. szeptember 20.

Támogatást ad a kormány az energiaintenzív kis- és középvállalkozásoknak, gyármentő programot és munkahelyvédelmi akciót indítanak jelentette be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a kormányinfón. Emellett marad az üzemanyagár-, az élelmiszerár- és a kamatstop is.

AZ ENERGIAINTENZÍV KKV-KAT SEGÍTIK

 

A tárcavezető bejelentette, hogy támogatási programot fogadott el a kormány, mely az energiaintenzív kis- és középvállalkozásokat segíti. Ez minden olyan vállalatra érvényes lesz, melynek az energiaköltsége 2021-ben elérte a nettó 3 százalékot.

Október 1-től a feldolgozóipari kkv-kat is támogatják: egyrészt a működési költségnél a tavalyi évhez viszonyított áremelkedés 50 százalékát fizetik ki, másrészt a beruházási költségnél önerő támogatást jelent a program, ennek 15 százalékát biztosítják, cserébe a munkahelyek megőrzéséért azt kérik tőlük, hogy őrizzék meg a munkahelyeket. A működési költségeket és a beruházásokat támogató program 2022 október 1-jétől 2023 ápriliság tarthat. A kkv-k esetén ez a feldolgozóipari vállalkozásokat, vagy azokat a cégeket érinti, ahol 50% felett van a feldolgozóipari tevékenységek bevétele.

GYÁRMENTŐ ÉS MUNKAHELYVÉDELMI PROGRAM

 

Nagy Márton hangsúlyozta, hogy a kkv-któl azt kéri a kormány, hogy tartsák meg a foglalkoztatottak számát, 2023 végéig ne csökkenjen a 2021-es évi 90 százaléka alá. Továbbá két másik programról is tárgyalnak, amelyekről a következő hetekben dönthetnek. A gyármentő-programban az energiaintenzív gyárak energiahatékonysági beruházását támogatnák, míg az új munkahelyvédelmi programot azért indítanák el, hogy a megugró energiaárak miatt ne legyenek tömeges elbocsátások.

ÁR- és KAMATSTOP

 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szintén a kormányinfón jelentette be, hogy a rendkívüli helyzetre tekintettel meghosszabbítják a benzin- és élelmiszerárstopot, és a decemberben lejáró kamatstopot is legalább fél évvel kitolják.

 

Az erről szóló jogszabályok megjelenése után kamaránk honlapján is közzétesszük azokat!