Üdvözöljük a

Gazdasági Fórum a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében

honlapján!

-

Gazdasági Fórum a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében

Szerző: Rózsáné Bagonyai Szilvia | 2022. november 14.

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara 2022. október 28-án tartott Gazdasági fórumot a Honvéd Kaszinó tükörtermében.

A rendezvényen Kutnyánszky Zsolt államtitkár és Dr. Parragh László MKIK elnök előadása mellett kitüntetések átadására, valamint a magyar-szlovén-horvát határmenti térség gazdasági együttműködésének megerősítése céljából együttműködési megállapodás aláírására került sor. 

 

A magyar –szlovén - horvát határmenti térség gazdasági együttműködésének megerősítése céljából kötött együttműködési megállapodást a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara, a Muraba, valamint a Mura Régió Európai Területi Társulásokkal. A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke dr. Polay József köszöntőjében kihangsúlyozta a határ menti körforgásos gazdaság megteremtésének fontosságát, a csáktornyai és Kapronca megyei kamarákkal együttműködve.  A rendezvényen a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara Elnöke kiemelte, hogy a cél egy háromoldalú horvát – szlovén - magyar együttműködés megvalósítása, és ez által egy olyan digitális piactér megteremtése mely mind turisztikai mind kulturális szempontból egyaránt hozzájárul a térség gazdasági fejlődéséhez.

 

A találkozón a Muraba Európai Területi Társulást Holecz Károly elnök és Papp Bálint igazgató, míg a Mura Régió Európai Területi Társulást Preksen László elnök, valamint Josip Grivec társelnök képviselte. Az egyezmény a körkörös gazdaság lehetőségeit - különösen a Nagykanizsán megépítésre kerülő Science Park és a Pannon Egyetem által nyújtott lehetőségeket - használná ki. Az együttműködési megállapodások aláírását Őexc. dr. Mladen Andlić, a Horvát Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete is méltatta.

 

Az eseményen részt vett a Technológiai és Ipari Minisztérium iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára Kutnyánszky Zsolt is, aki a körforgásos gazdaság és a KKV-k energia problémáival kapcsolatos témakörben tartott előadást, ismertette a kormány új, KKV-kat támogató programját, melyre olyan cégek, vállalkozások pályázhatnak, melyek az energiaintenzív iparágakban tevékenykednek.

 

A rendezvényen Balogh László polgármester köszöntötte a megjelenteket továbbá Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő beszélt a várost érintő pozitív változásokról.

 

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az 5 százalékos kamattal igényelhető Széchenyi-kártya előnyeiről tájékoztatott, mely idén közel 70 ezer vállalkozás számára elérhető.

 

Az előadásokat követően a kamarai kitüntetések átadásra került sor.

Az "Év Vállalkozása" díjban részesült a Resideo Kft., a Zalaút-Beton Kft., a DMS Inox Works Kft. és a Briosz Kft.

 

Az "Év Vállalkozója" díjat ezúttal Goór Zsolt és Gyenese Gabriella egyéni vállalkozók vehették át.

 

A kamara elnökségének döntése alapján "Szakoktatói Nívódíjban" részesült Kalamászné Vári Ibolya, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum Zsigmondy-technikumának oktatója.

 

"Kiváló gyakorlati képzőhely" díjat kapott a Heni Cuki Kft., illetve

 

"Nagykanizsai Kamarai Gazdaságfejlesztésért" díjban részesült Borsos Krisztina, a Hidrofilt Kft. ügyvezetője.

 

Mindezek mellett a kamara elismerő oklevélben részesítette Bali Zsófiát, aki az elmúlt tanévben az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen fodrász szakmában 3. helyezést ért el.