Üdvözöljük a

Ismét módosították a KATA törvényt

honlapján!

-

Ismét módosították a KATA törvényt

Szerző: Rózsáné Bagonyai Szilvia | 2022. november 11.

A katatörvényben változik a cégtől, intézménytől szerzett bevétel megítélése, emellett kedvezőbb adózási formát kapnak autósiskolák átalányadózó oktatói, illetve bővül az extraprofitadó-köteles termékek köre is.

A nagy vitát kiváltott, a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló új katatörvény kormányrendelet szintű módosítása jelent meg a hétfő éjjeli Magyar Közlönyben.

A módosítás egy elég banális hibát javít ki, hisz eddig a törvény nem szabályozta, mi a teendő akkor, ha megszűnik a katás vállalkozó főfoglalkozású mivolta. A módosítás értelmében

  • ha a kisadózó a törvény bármely kitétele szerint nem minősül főfoglalkozású egyéni vállalkozónak, akkor annak a hónapnak az utolsó napjával megszűnik a kisadózói alanyisága is,
  • erről pedig a következő hónap 15. napjáig kell nyilatkozni az adóhatóságnak. Ha ezt nem, vagy hibásan teszi meg, akkor az adóhatóság ezt határozattal állapítja meg.

Egy másik módosítás azt rögzíti, hogy az adózás rendje szerinti kifizetőtől (gyakorlatilag cégtől, intézménytől) szerzett bevétel esetén csak akkor szűnik meg a katás alanyiság, ha a bevételt termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás ellenértékeként szerzi meg.

Eddig – a taxisként szerzett „céges számla” mellett – csak a vállalkozó számláján jóváírt kamat volt a kivétel. Most azonban ez a kör kibővül. Így például az sem szünteti meg a katás adóalanyiságot, ha cégtől, intézménytől tevékenységéhez adományt, támogatást kap a katás egyéni vállalkozó. Vagy olyan esetben sem, ha például a katás egyéni vállalkozó egy cég (például saját korábbi vállalkozása) felszámolása, végelszámolása során annak eszközeit megszerzi.

Érdekesség ugyanakkor, hogy ez utóbbi módosítás csak a november 1-jét követően megszerzett bevételekre vonatkozik, vagyis ha az új katatörvény szerinti egyéni vállalkozó ilyen bevételt szerzett szeptember 1. és október 31. között, akkor le kellett mondania katás adóalanyiságáról.

A rendelet módosítja az átalányadós egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályokat is. Az új szabály szerint

  • jövő évtől az autósoktatók – amennyiben átalányadózó egyéni vállalkozók – 80 százalék költséghányadot számolhatnak el,
  • vagyis csupán bevételük 20 százaléka számít jövedelemnek. (Ami – hasonlóan a többi átalányadózó egyéni vállalkozóhoz – az éves minimálbér feléig mentes a személyi jövedelemadó alól.)

Forrás: mfor.hu