Üdvözöljük a

Megemelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

honlapján!

-

Megemelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Szerző: Rózsáné Bagonyai Szilvia | 2023. február 3.

Míg eddig kilométerenként maximum 15 forintos adómentes költségtérítést tettek lehetővé a munkáltatók számára a jogszabályok, ez a gazdaságfejlesztési miniszter javaslatára duplájára, azaz 30 forintra fog nőni.

 A kamara javaslatát elfogadva döntött a kormány, melyből az is következik, hogy a minimális költségtérítés szintje is a duplájára emelkedik, a jelenlegi 9 forintról 18 forintra kilométerenként. A döntés több százezer munkavállalót érinthet.

Magyar Közlöny 2023. évi 14. számában megjelent a Kormány rendelete a munkába járás címén adható költségtérítés egyes szabályainak veszélyhelyzetben történő alkalmazásáról.

A munkában töltött napokra a munkahely és a lakó- vagy tartózkodási hely között és/vagy hazautazásra a munkahely és a lakóhely között közforgalmi úton mért oda-vissza távolság figyelembevételével kilométerenként 30 forint értékben kap költségtérítést a magánszemély.

A meghatározott mérték első alkalommal a 2023 január hónapjára munkába járás címén kifizetett költségtérítés esetében alkalmazható. A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés esetében 2023. február hónapjára alkalmazható először.

A Kormány rendelete 2023. január 28. napjától érvényes.