Üdvözöljük a

Tájékoztatás a Sberbanknál számlát vezető vállalatok, vállalkozók részére

honlapján!

-

Tájékoztatás a Sberbanknál számlát vezető vállalatok, vállalkozók részére

Szerző: Rózsáné Bagonyai Szilvia | 2022. március 18.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a bajba jutott vállalkozások megsegítése miatt a Sberbanknál számlát vezető cégek fizetési moratóriumát kérte a Pénzügyminisztériumtól.

Mint ismert, az orosz-ukrán háború egyik következménye a Sberbank Magyarország Zrt. ellen folyó végelszámolási eljárás. Emiatt az érintett pénzintézetnél számlát vezetett cégek likviditása alacsony. Jelenleg ezen bank ügyfelei nem férnek hozzá a számlájukhoz, éppen ezért többek között az adófizetési kötelezettségüknek sem tudnak eleget tenni. Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) ugyan gondoskodik a kártalanításról, azonban a Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint arra 10 munkanap áll rendelkezésre.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az átmenetileg fizetésképtelenné vált vállalatok megsegítése érdekében azt javasolta, hogy a különböző adónemek meg nem fizetése után büntetőkamat, illetve egyéb pótlékok ne kerüljenek felszámításra, mivel egy rajtuk kívülálló ok miatt kerültek ebbe a nehéz helyzetbe. Továbbá javasolja az érintett vállalkozások számára egy 30 napos fizetési moratórium bevezetését, amely idő alatt lehetőségük lesz rendezni a fennálló adótartozásukat.

A Pénzügyminisztérium válasza értelmében az adózás rendjéről szóló hatályos jogszabályok lehetőséget biztosítanak az érintett adózók számára a fizetési halasztás vagy részletfizetés kezdeményezésére abban az esetben, ha az adózó számláit a Sberbanknál vezette, és így fizetési kötelezettségét nem tudta teljesíteni.

A NAV az alábbi tájékoztatót jelentette meg:

Mit tehetnek azok az adózók, akik például a Sberbankkal szembeni intézkedések miatt likviditási gondokkal küzdenek, így nem tudják teljesíteni fizetési kötelezettségeiket? Az előre látható fizetési nehézségek kezelésére a következő lehetőségek vehetők igénybe a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV).

A fizetési nehézségek áthidalására a következő fizetési kedvezmények engedélyezhetők

•             fizetési halasztás és részletfizetés,

•             mérséklés, illetve elengedés.

Részletfizetés és fizetési halasztás akkor engedélyezhető, ha a fizetési nehézség

•             átmeneti jellegű,

•             kialakulása nem az adózónak felróható mulasztás eredménye.

Mérséklés vagy elengedés

•             Mérséklés vagy elengedés csak tényleges, lejárt esedékességű, és ki nem egyenlített tartozásra kérhető.

•             Adótartozás csak magánszemélynél mérsékelhető vagy engedhető el, de a kifizető által levont adó- és járuléktartozás mérséklésére, elengedésére magánszemélyeknél sincs lehetőség.

•             A gazdálkodó szervezetek a késedelmipótlék- és a bírságtartozásra mérséklést vagy elengedést kérhetnek, ha a fizetési kötelezettség teljesítése a gazdálkodás ellehetetlenülésével járna.

A magánszemélyek és egyéni vállalkozók fizetési kedvezményei

Az elektronikus kapcsolattartásra kötelezett egyéni vállalkozók fizetési kedvezményi kérelmüket a FAM01 jelű űrlapon terjeszthetik elő, elektronikusan.

A kérelmet az elektronikus kapcsolattartásra nem kötelezett adózók

  • beküldhetik elektronikusan a FAM01-űrlapon vagy
  • papíralapon is, levélben vagy a NAV honlapján elérhető és nyomtatható adatlapon. A papíralapú kérelmet az illetékes adó- és vámigazgatósághoz címezve kell előterjeszteni.

A NAV a fentieken túl a magánszemély kérelmére évente egy alkalommal, legfeljebb 1 000 000 forint összegű adótartozásra 12 hónapos pótlékmentes, automatikus részletfizetési kedvezményt biztosít, amely

  • legegyszerűbben az AUTRESZ jelű adatlapon az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA), vagy
  • a FAM01-űrlapon elektronikusan vagy papíron nyújthat be. (Az elektronikus kapcsolattartásra kötelezett egyéni vállalkozó, kizárólag elektronikusan nyújtható.)

A gazdálkodó szervezetek fizetési kedvezményei

Az elektronikus kapcsolattartásra kötelezett gazdálkodó szervezetek kérelmüket a FAG01 jelű űrlapon terjeszthetik elő, elektronikusan.

További információ

A fizetési kedvezmények részletes szabályai a NAV honlapján elérhető információs füzetekben olvashatók:

  • a 30.1 füzet a gazdálkodó szervezetekre,
  • a 30.2 füzet pedig a magánszemélyekre, egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályokat tartalmazza.