Üdvözöljük a

Termékek és szolgáltatások osztályozási rendszere (TESZOR)

honlapján!

-

Termékek és szolgáltatások osztályozási rendszere (TESZOR)

Szerző: Rózsáné Bagonyai Szilvia | 2022. szeptember 20.

A zöldterület-kezelés TESZOR- kódja tévesen szerepel a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 53. § (2) bekezdésébenA helyes kód a TESZOR 81.30.1. A hiba a soron következő adótörvények módosítása során kijavításra került.  

Az Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzése (továbbiakban: ÖVTJ) a TEÁOR’08 (Gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere, 2008) alapján készült, ami a TEÁOR-nál részletesebb, így az ÖVTJ tételek értelmezésében a TEÁOR’08 az irányadók. Az ÖVTJ csak azon TEÁOR’08 szakágazokhoz rendel kódokat, amely tevékenységeket egyéni vállalkozók, adószámos magánszemélyes üzletszerűen végezhetnek, illetve amelyekkel kapcsolatban nyilvántartási, bejelentési kötelezettségük van.

 

Az ÖVTJ kódszámok első négy számjegye megegyezik a TEÁOR, illetve a TESZOR csoportosítás első négy számjegyével, ez a szakágazatot határozza meg. Ebből következően pl. az ÖVTJ besorolási rendje szerint 493205 kódszámú Személygépkocsis személyszállító szolgáltatás a TEÁOR és a TESZOR szerint a 49.32 kódszámú Taxis személyszállítás csoporttal azonosítható.

 

Így az említett ÖVTJ kódú tevékenységet végző egyéni vállalkozók a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 53. § (2) bekezdése g) pontja alapján a 80 százalékos költséghányad elszámolását alkalmazhatják.