Üdvözöljük a

E-építési napló

honlapján!

-

E-építési napló

Szerző: Rózsáné Bagonyai Szilvia | 2013. október 8.

Az építési naplót a 2013. október 1-t követően induló kivitelezések esetében elektronikusan kell vezetni, de akik 2013. október 1. előtt már papíron kezdték el a naplóvezetést, azok papír alapon be is fejezhetik.

Csökkennek az adminisztratív terhek!

Egy építési beruházáshoz a több papír alapú napló helyett csak egy elektronikus építési napló fog tartozni. Az elektronikus építési napló könnyen olvasható, módosítások, javítások követhetőek. Megszűnik a kivitelezés megkezdéshez kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettség és tudomásul vételi eljárás.

 

Távoli eléréssel is követhető a kivitelezési folyamat!

Az építtető és a fővállalkozó kivitelező irányítási, összehangolási és ellenőrzési feladatai egyszerűsödnek. A kivitelezés teljes folyamata nyomon követhető, távolról is figyelemmel kísérhető az egyes építkezések készültségi foka, az épp folyó építési tevékenységek.

 

Átláthatóbbá válik a kivitelezés!

Az átláthatóbb, megfelelően dokumentált kivitelezés segíti az alvállalkozók kifizetését, elősegíti a lánctartozás megfékezését, javítja a kisvállalkozók jogbiztonságát, elősegíti a jogviták lezárását.

 

Az elektronikus építési napló bárhonnan, a nap bármely szakában és

egyidejűleg több szereplő számára is elérhető.

 

Amit feltétlenül tudni kell az elektronikus építési napló bevezetéséről:

Az alkalmazás számítógépet, és internet kapcsolatot igényel. Nem szükséges semmilyen programot megvásárolni, sem telepíteni hozzá. Átmeneti internet-hozzáférés hiányában lehetőség lesz offline (internet kapcsolat nélküli) naplóvezetésre is, maximum 3 naponkénti kötelező internetes feltöltéssel. Az offline naplóvezetéshez csupán az ingyenes ÁNYK (Általános Nyomtatvány Kitöltő) programot kell feltelepíteni a saját számítógépre. Ügyfélkapun keresztül történik a belépés, és a napi jelentések, eseti bejegyzések, napló mellékletek, valamint az offline naplórészek feltöltése. Továbbra is minden építésügyi hatósági engedélyhez vagy tudomásulvételi eljáráshoz kötött, valamint a közbeszerzésről szóló törvény hatálya alá tartozó építőipari kivitelezési tevékenység végzéséről építési naplót kell vezetni.

Az építési napló vezetésére, tartalmára vonatkozó szabályok nem változnak meg az elektronikus építési napló bevezetésével, viszont az alkalmazás segíti a szabályoknak megfelelő építési napló vezetést.

 

Elérhetőségek:

Az éles alkalmazás 2013. október 1-től a www.e-epites.hu/oeny/ oldalon lesz elérhető. 2013. szeptemberétől demó verzióban lehet ismerkedni a programmal.

 

Tájékoztató, és oktatási anyagok, segédletek folyamatosan frissítve elérhetőek már jelenleg is a www.e-epites.hu/e-epitesi-naplo oldalon.

 

A szakmai szervezetek, kamarák az elektronikus építési napló bevezetése előtt ország szerte oktatásokat szerveznek. Az oktatások időpontjairól tájékozódhatnak a www.e-epites.huoldalon, a területi kereskedelmi kamarák honlapjain, valamint az alábbi elérhetőségeket:

http://www.mek.hu/

http://mmk.hu/

 

A  Belügyminisztérium rendelkezésünkre bocsátotta a módosított segédletet az e-építési napló használatával kapcsolatban. Ennek egy bővebb, képernyőképpel is megtűzdelt változata, felkerült az e.epites.hu oldalra. A folyamatosan frissülő képernyőképek miatt célszerű a  http://www.e-epites.hu/e-epitesi-naplo oldalt figyelemmel kísérni.

Csatolt állományok: