Információk vállalkozás indításához, működéséhez

Szerző: Rózsáné Bagonyai Szilvia | 2022. szeptember 20.

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény módosításnak megfelelően 2020. július 1-jétől a kamarák feladata, hogy az egyéni vállalkozási tevékenységet indítani szándékozókat tájékoztassák az általuk végezni kívánt tevékenységek képesítési követelményeiről, az engedélyezési, bejelentési kötelezettségekről.

 

A területileg illetékes gazdasági kamarák személyre szabott tájékoztatása mellett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egy új információs felület, a KAVIR (Kamarai Vállalkozói Információs Rendszer) létrehozásával könnyíti meg az érdeklődők számára az információgyűjtést.

 

Kamaránk ügyfélszolgálattán személyesen is feltehetik kérdéseiket. 

Az ügyfél megkeresésére nyújtott tájékoztatásunkat tíz munkanapon belül megküldjük elektronikus formában az ügyfél által megadott elérhetőségre.

 

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a területi gazdasági kamarák tájékoztató és felvilágosító tevékenysége az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény 3/A. § (4) bekezdésén alapul, mely az Alkotmánybíróság 60/1992. (XI. 17.) AB határozata, valamint a jogalkotásról szóló törvény rendelkezései alapján nem minősül hatósági állásfoglalásának, jogi iránymutatásának. A tájékoztatás, illetve felvilágosítás a kamara, mint köztestület szakmai álláspontját tükrözi, amely a rendelkezésére bocsátott szakmai szoftver adatbázisán alapul, jogi kötőerővel nem bír, kizárólag a legjobb tudomása szerint kialakított szakmai álláspontot tükrözi, amely egy esetleges jogvita esetén az eljáró bíróságot nem köti.