Üdvözöljük a

FIGYELEMFELHÍVÁS Összefüggő nyári gyakorlattal kapcsolatban

honlapján!

-

FIGYELEMFELHÍVÁS Összefüggő nyári gyakorlattal kapcsolatban

Szerző: Molnár Renáta | 2019. május 29.

2019. június 14. a szorgalmi időszak vége, a szakgimnáziumok tanulói megkezdik a nyári összefüggő szakmai gyakorlatukat.

Ezúton is szeretnénk felhívni az érintett gyakorlati képzőhelyek figyelmét, amelyek a szakképző iskolákkal együttműködési megállapodást kötnek, hogy a szakképzési törvény előírása szerint a tanulóknak a gyakorlati idejük időtartamára pénzbeli juttatást szükséges fizetni.

 

Javasoljuk, hogy a tanulók legkorábban június 17., hétfőtől kezdjék meg a gyakorlatukat, hogy az együttműködési megállapodásokat teljes hétre kössék meg, mivel a tanulóknak minden megkezdett hét után jár a pénzbeli juttatás.

 

Az együttműködési megállapodás sablonja idén változott, függelékének 1.3. táblázatában a pénzbeli juttatást 2017-től visszavonásig nem havonta, hanem hetente fizetendő összegben kell megadni. Az érintett képzőhelyek a fent megnevezett táblázatban szereplő gyakorlati képzés kezdetéből és végéből láthatják, hogy a tanuló(k)nak mennyi hetet kell náluk eltölteniük és a megkezdett hetek számát meg kell szorozniuk az ott szereplő összeggel, azaz kerekítve 7.264 Ft-tal.

 

Az összefüggő nyári gyakorlat esetében a juttatás összege nem lehet kevesebb, mint a mindenkori minimálbér 15 %-ának 1,3-szorosa, ami 2019-ben 29.055 Ft. Amelyik gyakorlati képzőhely ennél többet szeretne adni, megteheti, hogy ezt az összeget megemeli.

 

A pénzbeli juttatás kifizetése történhet átutalással és készpénzzel egyaránt. A NAV felé bejelentési kötelezettséggel nem jár, a tanuló szolgálati idejébe nem számít bele, adóbevallást nem kell készítenie.