Üdvözöljük a

Parragh: német mintára kell kialakítani a magyar szakképzést

honlapján!

-

Parragh: német mintára kell kialakítani a magyar szakképzést

Szerző: Bagonyai Szilvia| | 2010. augusztus 19.

Nem szabad engedni, hogy tovább romoljon a szakképzés minősége Magyarországon, szerkezetváltásra van szükség - hangzott el a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) közös sajtótájékoztatóján. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár és Parragh László, az MKIK-elnöke egyetértettek abban, hogy növelni kell a szakképzésben a gyakorlati oktatás arányát. 

A magyar foglalkoztatási ráta fő okai a képzési rendszerben keresendők, a vállalkozók alig másfél százaléka vesz részt a szakképzésben, a bizonyítvány mögött gyakran nincs valós tudás, a pályaorientáció és a pályakövetés szinte csak papíron létezik - közölte a sajtótájékoztatón elhangzottakat a vg.hu. El kell érni, hogy az iskolák ne csak a tanulók létszáma alapján kapjanak támogatást: differenciálni kell a normatívák között, jobban támogatva a hiányszakmákat. Szükség van visszacsatolásra is, ennek érdekében nem kizárt, hogy újra bevezetik a szakfelügyeletet.

A sajtótájékoztatón Parragh László elmondta: Ugyan lehetetlen száz százalékos pontossággal előre jelezni az évekkel későbbi munkaerő-piaci igényeket, de meg kell próbálni. Hosszú távon a cél a német típusú duális képzés megteremtése, de ettől most még nagyon meszsze áll Magyarország. A kamaráknak nagyobb beleszólást kell kapniuk az oktatási követelmények meghatározásába, és hatalmas szükség van sokkal több gyakorlati képzésre. Az elméleti oktatás túlsúlya miatt ugyanis sok olyan tanuló lemorzsolódik, köztük olyan, aki egyébként ügyes kezű, de három-négy, szorosan nem a szakmához tartozó tárgyból is megbukott. Figyelmeztetett: az átalakítás érdekeket sért majd az oktatásügyben, de el kell érni, hogy az iskolák ne csak “papírgyárként” működjenek.