Üdvözöljük a

Változások a szakképzésben

honlapján!

-

Változások a szakképzésben

Szerző: Molnár Renáta | 2022. január 10.

A 2021. december 28-i Magyar Közlönyben megjelent az egyes kormányrendeleteknek a szakképzéssel összefüggő módosításáról szóló 800/2021. (XII. 28.) Korm. rendelet.

Ez alapján 2022. január 1-től megszűnt a szakképzési hozzájárulás, mint adónem. Ezért a szakirányú oktatáshoz kapcsolódó adócsökkentő tételeket a szociális hozzájárulási adóból lehet ezt követően érvényesíteni. A fizetendő szociális hozzájárulási adót meghaladó, illetve a szociális hozzájárulási adó fizetésére törvény alapján nem köteles adóalanyok az adókedvezményt visszaigénylés keretében érvényesíthetik.

A Szocho tv. 2022. január 1-gyel kiegészült egy új paragrafussal, (17/A. §), amely felsorolja azon eseteket, amelyekre elszámolhatóak a csökkentő tételek, mint pl.:

-          szakképző intézménnyel, szakiskolával tanulói jogviszonyban álló tanulóval, illetve felnőttképzési jogviszonyban álló képzésben részt vevő személlyel kötött szakképzési munkaszerződés;

-          a felnőttképzési jogviszonyban álló képzésben részt vevő személlyel kötött szakképzési munkaszerződés esetén, ha nem saját dolgozóról van szó, akkor a törvény által meghatározott összeg 50%-át lehet csökkentő tételként elszámolni,

-          sikeres szakmai vizsgát követően igénybe vehető „sikerdíj”, (az előző pontba említett „nem saját dolgozó” esetében szintén csak 50% számolható el);

-          a felsőoktatási duális és gyakorlatigényes alapképzésekre vonatkozóan kötött hallgatói munkaszerződés, együttműködési megállapodás.

 

Ezen kívül a Szocho tv. 36/D.§-a biztosítja az együttműködési megállapodás után igénybe vehető támogatást, valamint a Szakképzési tv. 125.§-ára hivatkozva a tanulószerződések elszámolhatóságát is.

 

A módosítás új számítást határoz meg a szakképzési munkaszerződés alapján fizetendő munkabérre nézve. Ez év januárjától ugyanis már nem a minimálbér lesz az alapja ezen kifizetésnek, hanem a költségvetési törvényben megállapított önköltség (1.200.000 Ft) egy hónapra vetített összege, azaz 100.000 Ft. Az új számítás nem okoz az eddig fizetett összegekhez képest lényegi változást, mivel a rendelet a szorzókat is módosította, emiatt nincs szükség a szakképzési munkaszerződés módosítására, hiszen a fizetendő munkabér továbbra is minimum 100.000 Ft, maximum 168.000 Ft közé kell, hogy essen.