Üdvözöljük a

Változások a tanulókat megillető kedvezményes étkeztetésben

honlapján!

-

Változások a tanulókat megillető kedvezményes étkeztetésben

Szerző: Molnár Renáta | 2019. január 10.

2019. január 1-től az Erzsébet-utalvány jövedelemként adózik. Az utalványt forgalmazó cég megszüntette a gyártást és új utalványokat, új kártyát már nem lehet rendelni erre az adóévre. 

2019. január 1-től az Erzsébet-utalvány jövedelemként adózik. Az utalványt forgalmazó cég megszüntette a gyártást és új utalványokat, új kártyát már nem lehet rendelni erre az adóévre. Azok a képző cégek, amelyek esetében 2018. december 27-ig az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. bankszámláján a tervezett összeg jóváírásra került (továbbá az utalványokat ki is osztották a tanulóknak, vagy az adott összeggel a kártyájuk feltöltése még 2018-ban megtörtént) még élhetnek ezzel a lehetőséggel. Ez volt az egyik legelterjedtebb nem pénzbeli juttatási forma a kedvezményes étkeztetés biztosítására, így sok képzőcég most nehéz helyzetbe került.

 

Szakmai vélemények alapján a SZÉP kártya nem nyújt elfogadható megoldás, mivel azt a Széchenyi Pihenőkártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. Kormányrendelet, valamint a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 71. § (5) bekezdés d) pontja szerint csak munkáltató adhatja munkavállalónak. A jogszabályok fogalom-meghatározása alapján a képzőcég a tanuló vonatkozásában nem tekinthető munkáltatónak, a tanuló pedig ilyen értelemben nem munkavállaló.

 

A következő lehetőségek nyújthatnak megoldást a tanulók kedvezményes étkeztetésével kapcsolatban:

 

 Meleg étkeztetés:

  • Saját helyszínen megoldva (pl. étterem, munkahelyi étkezde, büfé)
  • Külső szolgáltató igénybevételével (pl. ebédrendelés)

·Hideg étkeztetés:

  • Képzőhelyen működő szolgáltató által (pl. kereskedelem) biztosított hideg étkezés
  • Külső szolgáltató igénybevétele: élelmiszer vásárlása

 

A gyakorlati képzőknek a fenti lehetőségek közül választva kell megtalálniuk a számukra és a tanulók számára is leginkább ideális megoldást. A viszonylag állandó helyszínen tevékenykedő képzőhelyre érdemes inkább meleg ételt rendelni. Ahol ez nem lehetséges, élelmiszer vásárlással célszerű az étkeztetést megoldani.

 

(Megjegyzés: A 4/2002-es OM rendelet szerint meleg vagy hideg élelem formájában biztosítandó kedvezményes étkeztetésnek mint előírásnak továbbra sem felel meg az, ha ezt a juttatást készpénzben biztosítja a gyakorlati képző. Ezért ez nem javasolt megoldás. Megjegyzendő az is, hogy ha a gyakorlati képző a tanulónak a tanulószerződésben rögzített pénzbeli tanulói juttatáson felül nyújt készpénzt, az személyijövedelemadó-köteles juttatás, mert az az Szja. tv. szerint „egyéb nem önálló tevékenységből származó adó- és járulékköteles jövedelemnek” minősül, és a tanulónak személyijövedelemadó-bevallási és -fizetési kötelezettsége keletkezik.)