Üdvözöljük a

Káosz az új buszmenetrend körül

honlapján!

-

Káosz az új buszmenetrend körül

Szerző: Varga Zsófia | 2005. július 1.

Döcögő helyi tömegközlekedés

 Június 16-án lépett életbe az új buszmenetrend. A változások bevezetése előtt több alkalommal, több helyen is sor került lakossági fórumokra, a közgyűlés is többször találkozott a tervezettel, ám érdemi módosításra nem született javaslat. A lassan egy hónapja érvényes menetrend az utcán számos kritikát ér meg, mint erről majd az alábbi sorokban olvashatnak, ám az illetékes Zala Volánhoz, elmondásuk szerint csak elvétve érkezik észrevétel. Ha valóban olyan tarthatatlanok a menetrendi állapotok, nem egészen érthető, hogy ellenérveiknek, javaslataiknak miért nem a hivatalos fórumokon adnak hangot az emberek. A csendes szitkozódások, a szomszédokkal folytatott menetrendi eszmecserék nem vezetnek sehová, attól nem lesz jobb az ősszel felülvizsgálásra, netán változtatásra is kerülő menetrend. Nehéz úgy a közmegelégedésére tenni bármit, hogy nem tudjuk, hogy mit akar a köz.

Utcai vélemények

- Megvallom, nem tudom, milyennek ítéljem meg az új buszközlekedést, mert nekem egyelőre az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy kiderítsem, az új jelzések alapján melyik busszal hová jutok el – mondja egy idős úr az Eötvös téren.

- Nekem a csatlakozásokkal van gondom, mert a randevúzáshoz öreg vagyok már, viszont a hegyről sietnék haza, de huszonöt percet kell várnom a csatlakozásra. Ha nem fájna így a lábam, gyalog a hazajutáshoz is elég lenne – csatlakozik beszélgetésünkhöz egy másik.

A vasútállomáson

- Azt szeretném, ha most lejönne értünk kocsival valamelyik képviselő vagy valaki a Volántól, mert busz az nincs. Megjöttünk Balatonmáriáról aztán itt állunk csomagokkal. A reggeli lejutás sem volt egyszerűbb. Nem tudom, létezik-e tökéletes megoldás, de ez a mostani nagyon tökéletlen – mondja egy középkorú hölgy, aki a lányával a vonatról érkezett.

A Fő utcán, az egykori Gelka előtt

- Fizikai képtelenség eligazodni a menetrenden. Csak egy példa, régen el tudtam menni nyolc óra ötkor, most kilenc tízkor tudok kimenni Kiskanizsára, addig várhatok. Egyedül a 18-as buszt hagyták meg úgy, hogy a vasútra még tűrhető a járat. Ha megyek a fiamhoz a Csokonaiba, akkor városnézést kell végigcsinálni, mert elmegy a busz föl, végigmegy a Kaposvári úton, a Teleki utcán, befordul a körforgalomnál, végigmegy azon a hosszú úton. Aki ezt kitalálta!... – mondta egy idősebb hölgy.

- Azt javasolnám, állítsák vissza az egészet, mert ez így követhetetlen lett. A sok idős néni nem tud elmenni a temetőbe, mert össze-vissza mennek az új buszok, azt se tudni az új számok alapján, melyik merre. Egyedül a 6A-st tudom, hogy az Kiskanizsára – csatlakozik hozzánk és a buszra várókhoz egy másik kosaras hölgy.

- Nem vagyok megelégedve az új járatokkal. A volt 32A-t teljesen átalakították. Az emberek nem tudják melyik busz merre megy, csak fölülnek, aztán várják, hogy mi lesz, és aztán olykor meglepődnek. A járatok sűrűségével sem vagyok elégedett, az, hogy délelőttönként óránként mennek a buszok – lép mellénk a harmadik.

 - Én csak kiállok ide most, aztán várom, ha jön valami, felszállok rá, csak odaérek valahogy, mert értelmezni ezt az egészet nem tudom – mondja egy idős távolról érkezett hölgy. Alkalmi beszélgetőtársamnak segítségére siet a többi várakozó, kérdik, mit keres, aztán előkerül a menetrend, s közösen kikumulálják, merre, mivel menjen tovább.

A felvett beszélgetések sora itt véget ér, de a témát korántsem tekintjük lezártnak. Hivatalos fórumokon azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az utazó közönség nem jelzi véleményét a menetrenddel kapcsolatban. Ősszel ismét megvitatásra kerül a kérdés, érdemes eljuttatni a javaslatokat, észrevételeket a helyi közlekedés jobbátételéért.

Forrás: KANIZSA Dél - Zalai Hetilap