Üdvözöljük a

JÚLIUS ELSEJÉTŐL KEZDI MEG MŰKÖDÉSÉT A PÉNZÜGYI BÉKÉLTETŐ TESTÜLET

honlapján!

-

JÚLIUS ELSEJÉTŐL KEZDI MEG MŰKÖDÉSÉT A PÉNZÜGYI BÉKÉLTETŐ TESTÜLET

2011. május 26.

A Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) mellett működő, bíróságon kívüli, alternatív vitarendezési fórum, mely a fogyasztók és a pénzügyi szolgáltatók között fennálló szerződésből eredő jogviták kezelésével foglalkozik.

 

Az egyedi jogviták kapcsán a fogyasztók jelenleg a polgári bíróságokhoz vagy a kamarák melletti békéltető testületekhez fordulhatnak. A PBT felállásával július 1-jét követően gyorsabb, hatékonyabb és ingyenes eljárás keretében nyílik lehetőség a pénzügyi szolgáltatók és a fogyasztók között felmerülő viták rendezésére.

A PBT kizárólag olyan pénzügyi viták esetében indít eljárást, amelyekben az ügyfél (fogyasztó) által előzőleg közvetlenül a pénzügyi szolgáltatónál kezdeményezett panaszkezelési eljárás eredménytelenül zárult. A vitarendezési eljárás alapvető célja egyezséget létrehozni a felek között, ennek hiányában a testület hoz döntést az ügyben. Ha az egyezség megfelel a jogszabályoknak, a Pénzügyi Békéltető Testület eljáró tanácsa azt határozattal jóváhagyja. Az egyezség elmaradása esetén folytatódik az eljárás és attól függően válik eredményét tekintve ketté, hogy a pénzügyi szolgáltató alávetette-e magát a Pénzügyi Békéltető Testület döntésének vagy sem. Alávetés esetén a Pénzügyi Békéltető Testület eljáró tanácsa megalapozott kérelem esetén kötelezést tartalmazó határozatot hozhat, alávetés hiányában ajánlást. Az alávetés a pénzügyi szolgáltató írásban tett nyilatkozata, amelyben vállalja, hogy a Pénzügyi Békéltető Testület eljárásának és egyezség hiányában az ilyen eljárásban hozott határozatnak aláveti magát. Az alávetési nyilatkozatában a pénzügyi szolgáltató korlátozhatja kötelezettségvállalásának mértékét, illetve hatályát a jogvita tárgyának általa meghatározott értékében vagy más módon.
A Pénzügyi Békéltető Testület a nála megtett alávetési nyilatkozatokról nyilvántartást vezet.

Fontos tudni, hogy fogyasztón az önálló foglalkozásán és gazdasági tevékenységén kívül eső célok érdekében eljáró természetes személyt kell érteni. Nem minősül fogyasztónak, ezért a Pénzügyi Békéltető Testület eljárását sem kezdeményezheti az egyéni vállalkozó, gazdasági társaság, jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet, társasház stb.

A Pénzügyi Békéltető Testület a fogyasztó és a bankok, biztosítók, pénzügyi vállalkozások, pénztárak, befektetési szolgáltatók között – a nyújtott szolgáltatással kapcsolatban – létrejött szerződés megkötésével és teljesítésével kapcsolatos vitás ügyek (pénzügyi fogyasztói jogviták) bírósági eljáráson kívüli rendezése. Nem tartozik a hatáskörébe ugyanakkor a fogyasztói csoportokkal kapcsolatos jogvita rendezése, mert a fogyasztói csoportok és azok szervezői nem pénzügyi szolgáltatók. Így a fogyasztói csoportokkal kapcsolatos jogviták alternatív vita rendezési fórumai továbbra is a békéltető testületek.

Kiemelendő továbbá, hogy a testület hatásköre akkor terjed ki a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási szerződéssel kapcsolatos jogvitára, ha a vita a biztosító és a vele szerződő fél között áll fenn (pl. helytelen kategóriába sorolta a biztosító a szerződő felet).
A biztosító és a károsult közötti vita elbírálására ellenben a Pénzügyi Békéltető Testületnek nincs hatásköre, tekintettel arra, hogy a károsult nem áll szerződéses jogviszonyban a biztosítóval, így ezen ok miatt a pénzügyi békéltető eljárás kezdeményezője sem lehet.