Üdvözöljük a

Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai regisztráció és éves kamarai hozzájárulás megfizetése

2022. május 16.

A kamarai hozzájárulás megfizetése törvényi kötelezettségen alapul, melynek időpontja jogszabályban rögzített. Az 5000 forintos éves kamarai hozzájárulás fizetésének határideje minden évben március 31-e. 

 

VÁLTOZÁS 2022. JANUÁR 1-TŐL!

 

A kamarai hozzájárulást 2022. január 1-jét követően nem a vállalkozás székhelye szerinti területi kamarának, hanem az országos kamarának, vagyis a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának kell megfizetni a Gránit Banknál vezetett 12100011-10639683 számú bankszámlára. 

 

AMENNYIBEN KORÁBBI ÉVEKRE ELMARADÁSA VAN!


Amennyiben az Ön vállalkozásának, illetve az Ön által vezetett vállalkozásnak a 2021. december 31-ét megelőző időszakra vonatkozóan hátraléka van a kamarai hozzájárulás megfizetése vonatkozásában, úgy azt változatlanul a székhelye szerint illetékes területi kereskedelmi és iparkamara felé kell rendezni.

 

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara bankszámlaszáma:

OTP Bank 11749008-24923651

 

A közlemény rovatban minden esetben kérjük, tüntesse fel vállalkozása 11 számjegyű adószámát a befizetés beazonosítása érdekében.

Már e-Papíron is elérhetőek vagyunk

2022. július 27.

Kamaránk igyekszik minél szélesebb körben eleget tenni az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényben előírt kötelezettségének, így már több területen érhető el elektronikus kapcsolatfelvételi vagy elektronikus űrlapkitöltési lehetőség.

 

A kamarai e-mailes elérhetőségek mellett a vállalkozások most már elektronikusan az e-Papíron (epapir.gov.hu) is elindíthatják kamarai ügyintézéseiket.

Vállalkozói teendők az új KATA törvény hatálybalépéséig

2022. július 22.

A 2022. szeptember 01-től hatályba lépő új KATA törvény legfontosabb új előírásai a következők:

Elérhető az Adótanácsadó 2022

2022. május 12.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara idén is kiadta általános adózási tájékoztatóját, ami a kis- és középvállalkozásoknak segít eligazodni a különböző adónemek, és adózási formák között.

A kiadvány ingyenesen átvehető ügyfélszolgálatunkon.

360 millió forint keretösszegű magyar-koreai pályázat nyílt közös kutatás-fejlesztési projektek támogatására

2022. május 12.

2022. április 21-én megjelent a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és koreai partnerei, Koreai Köztársaság Tudományos és Infokommunikációs Minisztérium és a koreai National Research Foundation 360 millió forint keretösszegű közös pályázata, amely a magyar-koreai kétoldalú tudományos és technológiai (TéT) megállapodáshoz kapcsolódóan ösztönzi a kutatás-fejlesztési együttműködéseket.

Ingyen pénzt kapnak a kkv-k a létszámbővítéshez

2022. május 12.

Csaknem nyolcszáz vidéki kis- és középvállalkozás vehet fel összesen 5600 munkavállalót az állami támogatásnak köszönhetően.

Engedélykötelesek lesznek a kishaszongépjárműves árufuvarozók

2022. május 12.

Az európai jogszabályoknak, azon belül a mobilitási csomag rendelkezéseinek való megfelelés jegyében 2022. május 21-től Magyarországon is már csak szakhatósági engedéllyel tevékenykedhetnek a kistehergépjárműves fuvarozók, pontosabban azok, akik 2,5 t legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó kistehergépjárművel díj ellenében belföldi vagy nemzetközi fuvarozást végeznek. A korábbi 3,5 tonnás engedélykötelezettségi határ tehát 2,5 tonnára csökken.

Tájékoztatás a Magyar Mérnöki Kamara ingyenes energetikai tanácsadásáról

2022. május 12.

Immár több mint egy éve indult a Magyar Mérnöki Kamara ingyenesen igénybe vehető energetikai tanácsadói szolgáltatása. Ez idő alatt közel 350 ügyfélnek tudtak segítséget nyújtani, köztük számos vállalkozásnak is.

Indul az MKIK GVI 2022. áprilisi online konjunktúra felvétele

2022. április 6.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait. 
A mostani adatfelvétel témakörei között a minimálbér emelés és az ukrajnai háború gazdasági hatásait is vizsgáljuk.
Kérjük, hogy szakítson időt kérdőívünk kitöltésére, mely körülbelül 12-13 percet vesz igénybe.
 
A kérdőív a következő két címen érhető el. 
 
 
 
A kitöltött kérdőíveket 2022. április 30-ig várjuk!

Közeleg a kamarai hozzájárulás befizetésének határideje

2022. március 26.

A 2022. évi 5000 Ft-os kamarai hozzájárulás megfizetésének határideje: 2022. március 31.

Fontos változás, hogy 2022. január 1-jét követően nem a vállalkozás székhelye szerinti területi kamarának, hanem az országos kamarának, vagyis a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának kell megfizetni a díjat, a 12100011-10639683 számú bankszámlára.

Az ukrajnai háború kapcsán felmerülő beszerzések szabályairól

2022. március 18.

Magyar Közlöny 49. számában megjelent Az ideiglenes védelemre jogosultként elismert személyek ellátásával összefüggő egyes beszerzések sajátos szabályairól szóló 105/2022. (III. 12.) Korm. rendelet.

KKV-tervező – adatok mindenkinek

2022. március 18.

Vállalkozóknak segít a KSH KKV-tervezője. A KKV-vezetők adatvezérelt üzleti döntéseit támogató új online felületet hozott létre a KSH.

Tájékoztatás a Sberbanknál számlát vezető vállalatok, vállalkozók részére

2022. március 18.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a bajba jutott vállalkozások megsegítése miatt a Sberbanknál számlát vezető cégek fizetési moratóriumát kérte a Pénzügyminisztériumtól.

Élelmiszerárstop során alkalmazandó kötelező arculati elemek

2022. január 28.

Magyar Közlöny 12. számában megjelent az árak megállapításáról szóló törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásával kapcsolatos rendelet, amely tartalmazza a kötelező kereskedői tájékoztatási formákat.

Képzési lehetőség

2021. december 13.

A Magyar Turisztikai Ügynökség ingyenes képzési lehetőséget biztosít a turizmus-vendéglátás szektorban dolgozók részére.

A Turizmus Akadémia weboldalon (https://hozzaferheto.turizmusakademia.hu/hu) elérhetőek az orvosi, a szenior és az akadálymentes turizmussal kapcsolatos általános és termékfejlesztési tudnivalók, amelynek bázisát a Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai publikációi és a program keretében elvégzett kutatások biztosítják. Az oldalon található tartalmak hozzáférése regisztrációhoz kötött, de díjmentes, ezzel is támogatva a vállalkozásokat, munkavállalókat.

NAV Átalányadó kalkulátor

2022. július 25.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján közzétételre került a PM által validált kalkulátor, segítve azokat a vállalkozókat, akik az új KATA törvény szerint nem választhatják az új tételes adózási formát és helyette az átalányadózás vagy a vállalkozói jövedelem szerint adózás közül kell dönteniük.

A kalkulátor működéséről információkat ezen a linken olvashatnak, illetve a kalkulátor letöltése is a megadott linken keresztül lehetséges.

Mennyire válságálló a céged? - felmérés

2022. május 12.

Felkérés érkezett a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara részére a Pongor Group Kft. részéről, melyben egy országos felmérés keretén belül kívánják kideríteni, hogy a magyarországi vállalkozások mennyire vannak felkészülve az időszakos vagy épp hosszabban tartó gazdasági válságokra.

Vállalkozási feltételek Németországban és Ausztriában 2022

2022. május 12.

Megjelent a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Vállalkozási Feltételek Németországban és Ausztriában 2022 című kiadványa.

Az adatok végleges hozzáférhetetlenné tételét lehetővé tevő címkével kapcsolatos kereskedői feladatok - tájékoztató

2022. május 12.

Az adattörlő alkalmazás a tartós adathordozó eszközök – például mobiltelefonok és laptopok – széles körénél teszi lehetővé az eszközön tárolt adatok biztonságos és visszavonhatatlan törlését.

12 milliárd forintos energiahatékonysági támogatás a magyar kis- és középvállalkozásoknak

2022. május 12.

A kormány 12 milliárd forintos energiahatékonysági támogatást nyújt a magyar kis- és középvállalkozásoknak.

Átalányadózás: a legfontosabb szabályok

2022. május 12.

Jelentősen módosultak az év elejétől az egyéni vállalkozók átalányadózásának szabályai, így ez az adózási mód a szigorodó kata alternatíváját jelentheti.

Hamarosan érkeznek az orosz-ukrán háború gazdasági hatásainak kárenyhítő támogatásai

2022. április 6.

Az Európai Bizottság közleményt adott ki az Ukrajna elleni orosz invázió gazdasági hatásainak enyhítését szolgáló támogatások biztosítása célját szolgáló válságkezelési keretszabályozásról. A közleményről a PwC Magyarország összefoglalóját itt olvashatja.

Kormányhatározat a benzinkutak támogatásáról

2022. március 26.

A nyitva tartó és a dolgozóikat megtartó benzinkutak előre, egy összegben kapják meg a literenkénti 20 forintos hozzájárulást.

Érték Vagy! Portál segíti a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását

2022. március 18.

Érték Vagy! névvel indult portál azzal a céllal, hogy segítse a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatását. 2021 novemberében indította el a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet (NISZ) az Érték Vagy! Portált azzal a céllal, hogy segítse a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatását.

Tájékoztatás a kis töltőállomásokat segítő kormányzati intézkedésekről

2022. március 18.

Számos megkeresés érkezett az üzemanyagársapka bevezetése óta nehéz helyzetbe kerülő töltőállomást üzemeltető vállalkozásokról.

Ezzel kapcsolatosan a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara levelet fogalmazott meg Gulyás Gergely miniszter úrnak, az Innovációs és Technológiai Minisztérium intézkedés csomagot jelentett be, mely az üzemanyag-árstop miatt, nehéz helyzetbe került kis töltőállomások problémáinak megnyugtató rendezését szolgálja.

Az Ukrajna területéről érkezett, ukrán állampolgársággal rendelkező személyek munkavállalásának támogatásáról

2022. március 18.

Magyar Közlöny 47. számában - 2022. március 10-én, csütörtökön – megjelent Az Ukrajna területéről érkezett, ukrán állampolgársággal rendelkező személyek munkavállalásának támogatásáról szóló 96/2022. (III. 10.) Korm. rendelet.

MESTERKÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ - Kőműves szakma

2022. február 10.

Szeretné szakmája legmagasabb szintű végzettségét megszerezni, munkáját az eddigieknél is hatékonyabban ellátni? Úgy érzi, újabb ismeretekre van szüksége?

 

A döntés az Ön kezében van!

 

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara Mestervizsga Központja közel 40 szakmában folyamatosan fogadja a mestervizsgára jelentkezőket, szervezi a mesterképzéseket, vizsgákat.

 

A mester, mint fogalom évszázadok óta a minőséget,

a szakma legmagasabb szintű rangját jelenti.

Adattörlés - Kereskedők figyelmébe!

2021. december 13.

Technikai hátteret nyújt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az adatok végleges hozzáférhetetlenné tételét lehetővé tevő alkalmazás biztosításában. Bizonyos elektronikai termékek esetén a kereskedők kötelesek átadni az adattörlő alkalmazás használatához szükséges adattörlő kódot tartalmazó címkét a fogyasztónak.

Szájmaszk használata a Kamara irodáiban

2021. november 8.

Tisztelt Ügyfeleink!

 

Kérjük, hogy 2021. november 8-tól a Kamara ügyfélszolgálati irodáiban történő ügyintézés során orrot és szájat eltakaró maszkot viseljenek!

 

Köszönettel: Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara