Üdvözöljük a

Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Navracsics Tibor Miniszter Úr a kamarai rendezvényen

2023. szeptember 14.

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara 2023. szeptember 8-án tartotta immár hagyományossá vált Gazdasági Fórumát a Medgyaszay-házban. A megjelenteket Balogh László polgármester és Cseresnyés Péter a térség országgyűlési képviselője köszöntötte.

 

Mestervizsgára felkészítő képzés és vizsga - Kereskedő

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara Mestervizsga Központja mestervizsgára felkészítő képzést és vizsgát szervez Kereskedő szakmában, állami támogatással.

Belépési feltételek:

5 év kereskedelemben szerzett gyakorlat, valamint szakmai végzettség kereskedő, eladó szakmában.

Magyar Vállalkozók Napja

2023. december 1.

Az MKIK és a területi kamarák a vállalkozások érdekében megvalósult javaslatai

2023. március 30.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara – a területi kamarákkal szoros együttműködésben – a vállalkozások érdekeit képviseli a döntéshozók, a kormányzat irányába, azok érvényesítésén dolgozik. 
Ismerje meg a kamara érdekérvényesítési eredményeit 2022 és 2023 elejére vonatkozóan!

A Nagykanizsai Szakképzési Centrum szakképzési tevékenysége

A Nagykanizsai Szakképzési Centrum Nagykanizsán és vonzáskörzetében végzi szakképzési tevékenységét.
A három iskolában nemcsak a tanköteles tanulók sajátíthatják el a különféle szakmákat, hanem felnőttképzés keretében is oktatnak szakmát vagy szakképesítést. Duális képzés keretében arra is lehetőség van, hogy egy vállalkozó a saját dolgozóját segíti szakmához/szakképesítéshez jutni úgy, hogy a szakma/szakképesítés gyakorlati részét maga a vállalkozás biztosítja a dolgozó számára.
Az állam 2020. január 1-től mindenkinek ingyenesen biztosítja az első kettő szakmajegyzékes szakma illetve egy szakképesítés megszerzését.

Idén is átadtuk az Egyetemi Kamarai Díjat

2023. július 20.

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége idén Pintér Milán mérnökinformatikus végzős hallgatónak ítélte oda az „Egyetemi Kamarai Díjat”.

A díjat a kamara 2014 óta a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán a legjobb tanulmányi eredményt elért, végzős, nagykanizsai lakosú informatikus vagy mérnök hallgatója részére ítéli oda. A kitüntetést Kereskai Péter, a kamara titkára adta át az ünnepségen.

 

Új törvény az elérhetőbb fogyasztóvédelem érdekében

2023. július 20.

A módosító törvény elsősorban a békéltető testületekre vonatkozóan hoz új rendelkezést: segíti, hogy alapvetően online módon folytassák le a békéltető testületi eljárásokat, illetve egyes esetekben lehetővé teszi, hogy azon esetben is kötelezést tartalmazó határozatot hozzon a testület, ha a bepanaszolt vállalkozás nem tett ún. alávetési nyilatkozatot.

79 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre idén innovációs pályázatokra

2023. július 20.

Magyarország új innovációs stratégiája, a Neumann János Program fókuszában az egyetemek, a kutatóintézetek és a gazdaság összekapcsolása áll. E program megvalósítását szolgálja a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alap 2023. évi Programstratégiája.

Ennek keretében idén 79 milliárd forint keretösszegű pályázati forrás nyílik meg innovatív projektek támogatására.

Felhívás az NTAK regisztráció kiegészítésével kapcsolatban

2023. július 20.

Az NTAK regisztrációs felület új kötelező beviteli mezővel bővült, ki kell egészíteni a vendéglátásból származó bevételi adattal a regisztrációt!

A kormány elfogadta a Magyar Turisztikai Ügynökség javaslatát, így a vendéglátó üzletek adatszolgáltatási kötelezettsége 2023. július 1-jével szakaszosan indult el a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felé.

Tárgyalási álláspontot fogadott el az EU Tanács a kritikus fontosságú nyersanyagokkal kapcsolatban

2023. július 20.

Az EU Tanács 2023. június 30-án elfogadta álláspontját a kritikus nyersanyagok biztonságos és fenntartható ellátásának biztosítására szolgáló keret létrehozásáról szóló rendeletjavaslatról, vagyis a kritikus nyersanyagokról szóló törvényről.

Elfogadta a kormány az MTÜ javaslatát – megjelent az NTAK adatszolgáltatást módosító rendelet

2023. június 27.

A kormány megfogadta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) javaslatát, így 2023. július 1-től csak azoknak a vendéglátó üzleteknek kell valós időben adatokat szolgáltatniuk arról, hogy miből mennyit adtak el, amelyeknek a 2022-es nettó árbevétele meghaladta a 100 millió forintot – derült ki a Magyar Közlönyben hétfőn megjelent kormányrendeletből.

MOHU kérdések és válaszok

2023. június 23.
A magyarországi települési szilárdhulladék begyűjtésének és kezelésének új szabálya lép életbe 2023. július 1-jén. 
 
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a MOHU Zrt., valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal részvételével szervezett országos online tájékoztatót a gazdálkodó szervezeteknek és a hulladékbirtokosoknak a kötelező regisztrációról, illetve a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) rendszerről.

Vármegye- és országbérlet elszámolhatóságáról

2023. június 20.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) jelzése szerint számos munkavállalói panasz érkezett, hogy az új vármegye- és országbérletekkel kapcsolatosan, a 39./2010 (II.26.) kormányrendeletben foglaltak ellenére a munkáltatók a munkavállalók munkába járását szolgáló teljes árú, utazási kedvezménnyel megváltott, illetve üzletpolitikai kedvezménnyel csökkentett árú bérleteik vagy menetjegyeik árát nem számolják el és a munkavállalók költségeit nem térítik vissza.

Szakmai konzultáció a Miniszterelnökség területfejlesztési parlamenti államtitkárával

2023. június 16.

Június 8-án dr. Latorcai Csaba miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár volt a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara vendége. A Területfejlesztési Miniszterrel kötött partnerségi megállapodás alapján a két fél áttekintette a Kamara által megalkotott gazdaságfejlesztési koncepció kulcsterületeit.

Ezeket dr. Polay József elnök ismertette, amelyek a következők:

Kistelepülési vállalkozókkal működne együtt a Magyar Posta Zrt.

2023. június 13.

A Magyar Posta Zrt. új partneri programot hirdet

A programra első sorban kisboltosok és helyi vállalkozók jelentkezését várják, akik, ha tevékenységi körükbe felveszik a posta egyes szolgáltatásait (csekkfelvétel, levél-, csomagfelvétel elősegítése), havi 265 ezer forintban részesülhetnek.

Folytatódott a Gazdaságfejlesztési Konzultáció-sorozat a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében

2023. május 17.

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara felkérésére Gazdaságfejlesztési Konzultációra érkezett Nagykanizsára Bókay Márton, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára.

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett rendezvényt dr. Polay József, a kamara elnöke nyitotta meg, majd Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője, valamint Balogh László Nagykanizsa polgármestere köszöntötte a vendégeket. 

Díjátadással egybekötött Gazdasági Konzultáció

2023. október 24.

Az október 12-én a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében megrendezésre került Gazdasági konzultáció fő témája Dél-Dunántúl fejlesztése volt. A rendezvény résztvevőit Balogh László polgármester, valamint Cseresnyés Péter Nagykanizsa és a térség országgyűlési képviselője köszöntötte, majd a részvevők dr. Polay József, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnökének, dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökének, valamint Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosának előadását hallgathatták meg. 

Együttműködési megállapodást kötött a Nyugat-Dunántúli Kamarák Szövetsége a Soproni Egyetemmel

2023. június 20.

Az együttműködési megállapodást a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara mellett Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron Vármegye, valamint Sopron város Kereskedelmi és Iparkamaráinak elnökei és a Soproni Egyetem rektora írták alá. Az együttműködés célja a kamarák érdekeltségi körébe tartozó szervezetek versenyképességének erősítése az egyetem képzési kínálatának a vállalati igényekhez való igazításával.

 

A Nagykanizsa Kereskedelmi és Iparkamarát Kereskai Péter titkár képviselte az eseményen. 

A fix áras szerződések azonnali felülvizsgálatát és piaci árszinthez igazítását kéri a kamara

2023. június 13.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) azt kéri a kormánytól, hogy fontolja meg a fix áras szerződések azonnali felülvizsgálatát és piaci árszinthez igazítását.

Duplázás a Széchenyi Kártya Programban

2023. augusztus 23.

2023. augusztus 1-től 1 milliárd Ft összegre emelkedik a Széchenyi Kártya Program beruházási hiteleinek felső határa, és duplájára, 400 millió forintra emelkedik a lízíngkonstrukció keretösszege is.

Módosultak az adókedvezmények igénybevételének szabályai

2023. július 20.

A Magyar Közlöny 2023. évi . évi 105. számában hirdették ki A légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LIX. törvényt.

GFM tájékoztató a rendkívüli munkavégzés díjazásáról

2023. július 20.

Figyelmükbe ajánljuk a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának tájékoztatását a rendkívüli munkavégzés díjazásáról.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium által készített tájékoztató anyagot csatoltan találják.

Munkában az árfigyelő rendszer

2023. július 20.

Július első hétvégéjén elindult az online árfigyelő rendszer, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal a Gazdaságfejlesztési Minisztérium szakmai támogatása mellett hozott létre.

Az árfigyelő felületén az első két napban közel kétszázezren tájékozódtak az online rendszerbe bevont 62 termékkategóriába tartozó termékek nyilvántartott árairól.

Segítség a MOHU partner portáljának használatához

2023. július 20.

A MOHU Partner Portál Intézményi hulladékbirtokosok által használt funkciónak használatához oktató videók érhetőek el, melyek a regisztráció, és a szerződéskötés folyamatát mutatják be.

GFM tájékoztató a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos kötelezettségekről

2023. július 20.

Megjelent a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának tájékoztatása a munkaviszony megszűnésekor és megszüntetésekor kapcsolatos jogokról és kötelezettségekről.

A GFM által készített tájékoztató anyagot csatoltan olvashatják.

Augusztus elsejétől megszűnik az árstop, a kötelező akciózás mértékét ugyanakkor 15 százalékra emelik

2023. június 23.

A kormány már csak egy hónapra hosszabbítja meg az árstopot. Indoklásuk szerint augusztusban 15 százalékra csökken az infláció, ami akár decemberre  egyszámjegyű lesz.  

Gazdasági akcióterv

2023. június 20.

Gazdaságvédelmi lépéseket jelentettek  be a hétfői rendkívüli kormányinfón. A fix áras energiaszerződések felülvizsgálatát, s annak módosítását a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezte.

Sikeres mestervizsgát tettek az Autószerelők

2023. június 20.

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében 11 fő autószerelő szakember vett részt a képzésen és június 8-án tett sikeres mestervizsgát kiváló eredménnyel.

Kihirdették a kiterjesztett gyártói felelősségi díjtételeket

2023. június 13.

A Magyar Közlöny 2023. évi 81. számában megjelent az energiaügyi miniszter 8/2023. (VI. 2.) EM rendelete a hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység ellátásával összefüggő díjak, a díjalkalmazási feltételek, valamint a díjmegfizetés rendjének megállapításáról.

A rendelet hatálya az alábbiakra terjed ki:

 

Fontos! Szabadfoglalkozású egészségügyi dolgozókat érintő ÖVTJ változás

2023. június 13.

Magyar Közlöny 70. számában megjelent az egyes egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvények módosításáról szóló 2023. évi XIX. törvény.

2023. június 1. óta a szabadfoglalkozású egészségügyi tevékenység csak adószámos magánszemélyként végezhető, egyéni vállalkozóként nem. Ezért az egyéni vállalkozóknak a szabadfoglalkozású egészségügyi tevékenységi kódokat módosítaniuk kell az Egyéni Vállalkozók Nyilvántartásában olyan ÖVTJ-kódra, amely egyéni vállalkozóként végezhető tevékenységhez tartozik.