Üdvözöljük a

Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

„Összefogás és együttműködés” - Sikeres konzultációsorozat Kamaránk szervezésében

2024. március 28.

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara megalkotott egy gazdaságfejlesztési koncepciót, a város, a térség fejlődésének elősegítésére. „Amennyiben a térség fejlődik, új beruházások jönnek, új munkahelyek létesülnek, így lesz kereslet a kereskedőknek, szolgáltatóknak, vendéglátó egységeknek.” – fogalmazott dr. Polay József elnök a 2023. évi TOP 100 kiadványban.

Ennek elősegítése érdekében kamaránk úgy döntött, hogy 2023-ban elindít egy konzultációsorozatot, amelynek keretében a minisztériumok is megismerhették a térség problémáit és ráirányítottuk a figyelmet a szükséges kormányzati lépésekre.

A konzultációsorozat részeként eddig Nagykanizsára látogatott Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Csepreghy Nándor, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára, Bókay Márton, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára és dr. Latorcai Csaba miniszterhelyettes, dr. Parragh László, az MKIK elnöke, Czunyiné dr. Bertalan Judit, Joó István, a HIPA és Köves Béla, a NIPÜF vezérigazgatója. 

A konzultációk mellett együttműködési megállapodást írtunk alá a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda Kft-vel (MFOI).

Egyéni vállalkozók figyelem! - Aktualizálja ÖVTJ kódját!

2024. április 17.

Ezúton szeretnénk felhívni az egyéni vállalkozások figyelmét az ÖVTJ’24 változásra, annak érdekében, hogy az egyéni vállalkozók a 2024-es struktúrában szereplő kódoknak megfelelően szerepeltessék fő- és egyéb tevékenységeiket.

Amennyiben felvett az ÖVTJ (Önálló vállalkozások Tevékenysége Jegyzéke) nem került automatikusan módosításra, a vállalkozó kötelessége, hogy azt a Webes ügysegéden keresztül módosítsa. Az egyéni vállalkozói tevékenység adataiban történő változást be lehet jelenteni elektronikus úton, a Webes Ügysegéddel, a NAV telefonos ügyintéző rendszerével (ÜCC).

Amennyiben az egyéni vállalkozó elmulasztja a változás bejelentését, a járási (fővárosi kerületi) hivatal ellenőrzése során felszólítja a jogsértő állapot megszüntetésére.

Regionális Gazdasági Évnyitó a Sopronbánfalvi Kolostorban

2024. április 3.

A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara a Nyugat-Dunántúli Kamarák Szövetségének leköszönő elnökeként március 20-án tartotta meg a Regionális Gazdasági Évnyitót a Sopronbánfalvi Kolostorban.

A jelenlévők előadásokon keresztül betekintést nyertek Sopron és térségének jelenlegi gazdasági helyzetébe, de az elmúlt évekre is visszatekintettek.

 

Fókuszban a Dél-zalai régió befektetésösztönzése

2024. február 14.

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető- és Fejlesztő Zrt. (NIPÜF Zrt.) voltak a NAKKIK Gazdaságfejlesztési konzultáció-sorozatának következő vendégei 2024. február 14-én, melyen korábban már több szakminisztérium és kormányzati szereplő is részt vett. 

A kamarai rendezvény célja Nagykanizsa gazdaságának fejlesztése és új befektetések ösztönzése volt.

A konzultáción Joó István, a HIPA vezérigazgatója, Köves Béla, a NIPÜF Zrt. vezérigazgatója és Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos tartottak előadást.

2024. évre vonatkozó egyéni vállalkozói hatósági ellenőrzésekről szóló országos ellenőrzési terv

2024. január 15.

2024. évre vonatkozó egyéni vállalkozói hatósági ellenőrzésekről szóló országos ellenőrzési tervet ajánljuk figelmükbe. A tervben szereplő , kiemelt tevékenységek mellett  bármelyik egyéni vállalkozás is számíthat ellenőrzésre.A hatóság első sorban azt figyeli, hogy az adott gazdasági tevékenység gyakorlásához kapcsolódó, jogszabályokban meghatározott hatósági engedéllyel rendelkezik-e, illetve ha képesítéshez kötött tevékenységet folytat, rendben vannak-e a szükséges papírjai az egyéni vállalkozónak.

Január 1-től változott az agrárkamarai törvény, ami sok társas vállalkozást is érint

2024. január 8.

2024. január 1-jén lépett hatályba az a módosítás, mely a cégek agrárkamarai tagsága keletkezését módosítja, kiterjesztve ezzel a tagságra kötelezettek körét.

Zala Vármegyei TOP100 kiadvány 2023 - Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara

A Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, a NAV Zala Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága, és a Zalai Hírlap közös szervezésében megjelent a vármegye gazdaságát bemutató TOP 100 Zala Vármegye Gazdasága kiadvány.

Dr. Polay József elnök évértékelője a TOP 100 kiadványban a csatolt dokumentumban olvasható. 

Navracsics Tibor Miniszter Úr a kamarai rendezvényen

2023. szeptember 14.

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara 2023. szeptember 8-án tartotta immár hagyományossá vált Gazdasági Fórumát a Medgyaszay-házban. A megjelenteket Balogh László polgármester és Cseresnyés Péter a térség országgyűlési képviselője köszöntötte.

 

Idén is átadtuk az Egyetemi Kamarai Díjat

2023. július 20.

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége idén Pintér Milán mérnökinformatikus végzős hallgatónak ítélte oda az „Egyetemi Kamarai Díjat”.

A díjat a kamara 2014 óta a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán a legjobb tanulmányi eredményt elért, végzős, nagykanizsai lakosú informatikus vagy mérnök hallgatója részére ítéli oda. A kitüntetést Kereskai Péter, a kamara titkára adta át az ünnepségen.

 

Új törvény az elérhetőbb fogyasztóvédelem érdekében

2023. július 20.

A módosító törvény elsősorban a békéltető testületekre vonatkozóan hoz új rendelkezést: segíti, hogy alapvetően online módon folytassák le a békéltető testületi eljárásokat, illetve egyes esetekben lehetővé teszi, hogy azon esetben is kötelezést tartalmazó határozatot hozzon a testület, ha a bepanaszolt vállalkozás nem tett ún. alávetési nyilatkozatot.

79 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre idén innovációs pályázatokra

2023. július 20.

Magyarország új innovációs stratégiája, a Neumann János Program fókuszában az egyetemek, a kutatóintézetek és a gazdaság összekapcsolása áll. E program megvalósítását szolgálja a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alap 2023. évi Programstratégiája.

Ennek keretében idén 79 milliárd forint keretösszegű pályázati forrás nyílik meg innovatív projektek támogatására.

Felhívás az NTAK regisztráció kiegészítésével kapcsolatban

2023. július 20.

Az NTAK regisztrációs felület új kötelező beviteli mezővel bővült, ki kell egészíteni a vendéglátásból származó bevételi adattal a regisztrációt!

A kormány elfogadta a Magyar Turisztikai Ügynökség javaslatát, így a vendéglátó üzletek adatszolgáltatási kötelezettsége 2023. július 1-jével szakaszosan indult el a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felé.

Tárgyalási álláspontot fogadott el az EU Tanács a kritikus fontosságú nyersanyagokkal kapcsolatban

2023. július 20.

Az EU Tanács 2023. június 30-án elfogadta álláspontját a kritikus nyersanyagok biztonságos és fenntartható ellátásának biztosítására szolgáló keret létrehozásáról szóló rendeletjavaslatról, vagyis a kritikus nyersanyagokról szóló törvényről.

Elfogadta a kormány az MTÜ javaslatát – megjelent az NTAK adatszolgáltatást módosító rendelet

2023. június 27.

A kormány megfogadta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) javaslatát, így 2023. július 1-től csak azoknak a vendéglátó üzleteknek kell valós időben adatokat szolgáltatniuk arról, hogy miből mennyit adtak el, amelyeknek a 2022-es nettó árbevétele meghaladta a 100 millió forintot – derült ki a Magyar Közlönyben hétfőn megjelent kormányrendeletből.

MOHU kérdések és válaszok

2023. június 23.
A magyarországi települési szilárdhulladék begyűjtésének és kezelésének új szabálya lép életbe 2023. július 1-jén. 
 
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a MOHU Zrt., valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal részvételével szervezett országos online tájékoztatót a gazdálkodó szervezeteknek és a hulladékbirtokosoknak a kötelező regisztrációról, illetve a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) rendszerről.

MKIK Kisvállalkozás-fejlesztési kollégiumának adócsomag javaslatai 2024

2024. április 17.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara minden évben összeállítja az adócsomaghoz szánt javaslatait, ezzel is segítve a jogalkotó munkáját. Munkánk célja a vállalkozások adókörnyezetének javítása, valamint a Kormányzat adószabályozási munkájának támogatása. Idén az MKIK Kisvállalkozás-fejlesztési Kollégiuma, melynek elnöke dr. Polay József, a NAKKIK elnöke, vállalta fel azt a feladatot, hogy összegyűjti a vállalkozások működését nehezítő jogszabályokat és megfogalmazza hozzájuk azokat a módosító javaslatokat, amelyekkel az adott jogszabály mindennapos alkalmazása megkönnyítené az adózók jogkövető magatartását és az ehhez kapcsolódó adminisztrációjukat.

A javaslat 2024. április 9-én megküldésre került a Pénzügyminisztériumba, Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár részére.

A Kormány 2024-2030-as versenyképességi stratégiája

2024. április 3.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter (NGM) és Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár sajtótájékoztatót tartott, amelyen bemutatták a kormány az új versenyképességi startégiáját

A stratégia részleteit a 2024. április 9-10.-i kétnapos konferencia keretében fogják ismertetni. Azonban tárcavezető úr kiemelte, hogy cél a továbbiakban is az uniós fejlettség 90 százalékának elérése 2030-ig. 

Elérhető az Adótanácsadó 2024. évi száma és az e-Learning Tudástár az MKIK honlapján

2024. április 3.

Az Adótanácsadó 2024. évi száma már elérhető az MKIK honlapján (pdf-ben és online lapozható verzióban). A kamarai kiadvány 2024-ben kizárólag online formában jelenik meg és az alábbi linken érhető el: 

https://mkik.hu/adotanacsadasok

 

A legfontosabb adóváltozásokról – KKV-k számára – készített 2024. évi e-learning tananyag pedig a következő linken érhető el:

https://mkik.hu/e-learning-tudastar

Folytatódott a konzultációsorozat az Építési és Közlekedési Minisztérium részvétel

2024. február 2.

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara február 1-én konzultációt tartott az Építési és Közlekedési Minisztériummal, majd február 14-én a HIPA és a NIPÜF részvételével szerveztünk Befektetésösztönző Konzultációt. 

 

A Békéltető Testületi eljárások változásai 2024-től

2024. január 15.

A fogyasztók és vállalkozások közötti fogyasztói jogvitákban eljáró békéltető testületek működése 2024-től jelentősen megváltozik, de a felek jogai és a fogyasztók igényérvényesítési lehetőségei nem csorbulnak.

A testületek regionális szervezetté válnak, Zala Vármegye, Vas Vármegye és Győr-Moson-Sopron Vármegye területén lakó fogyasztók ügyeiben 2024-től a győri székhellyel működő békéltető testület jár el. A regionális testület elnevezése: Győr-Moson-Sopron Vármegyei Békéltető Testület (telefon: +36 96 520 217, e-mail: bekelteto.testulet@gymsmkik.hu).

Együttműködési megállapodás az MFOI-val

2023. december 19.

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara december 12-én együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda Kft-vel (MFOI).

Díjátadással egybekötött Gazdasági Konzultáció

2023. október 24.

Az október 12-én a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében megrendezésre került Gazdasági konzultáció fő témája Dél-Dunántúl fejlesztése volt. A rendezvény résztvevőit Balogh László polgármester, valamint Cseresnyés Péter Nagykanizsa és a térség országgyűlési képviselője köszöntötte, majd a részvevők dr. Polay József, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnökének, dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökének, valamint Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosának előadását hallgathatták meg. 

Duplázás a Széchenyi Kártya Programban

2023. augusztus 23.

2023. augusztus 1-től 1 milliárd Ft összegre emelkedik a Széchenyi Kártya Program beruházási hiteleinek felső határa, és duplájára, 400 millió forintra emelkedik a lízíngkonstrukció keretösszege is.

Módosultak az adókedvezmények igénybevételének szabályai

2023. július 20.

A Magyar Közlöny 2023. évi . évi 105. számában hirdették ki A légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LIX. törvényt.

GFM tájékoztató a rendkívüli munkavégzés díjazásáról

2023. július 20.

Figyelmükbe ajánljuk a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának tájékoztatását a rendkívüli munkavégzés díjazásáról.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium által készített tájékoztató anyagot csatoltan találják.

Munkában az árfigyelő rendszer

2023. július 20.

Július első hétvégéjén elindult az online árfigyelő rendszer, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal a Gazdaságfejlesztési Minisztérium szakmai támogatása mellett hozott létre.

Az árfigyelő felületén az első két napban közel kétszázezren tájékozódtak az online rendszerbe bevont 62 termékkategóriába tartozó termékek nyilvántartott árairól.

Segítség a MOHU partner portáljának használatához

2023. július 20.

A MOHU Partner Portál Intézményi hulladékbirtokosok által használt funkciónak használatához oktató videók érhetőek el, melyek a regisztráció, és a szerződéskötés folyamatát mutatják be.

GFM tájékoztató a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos kötelezettségekről

2023. július 20.

Megjelent a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának tájékoztatása a munkaviszony megszűnésekor és megszüntetésekor kapcsolatos jogokról és kötelezettségekről.

A GFM által készített tájékoztató anyagot csatoltan olvashatják.

Augusztus elsejétől megszűnik az árstop, a kötelező akciózás mértékét ugyanakkor 15 százalékra emelik

2023. június 23.

A kormány már csak egy hónapra hosszabbítja meg az árstopot. Indoklásuk szerint augusztusban 15 százalékra csökken az infláció, ami akár decemberre  egyszámjegyű lesz.  

Gazdasági akcióterv

2023. június 20.

Gazdaságvédelmi lépéseket jelentettek  be a hétfői rendkívüli kormányinfón. A fix áras energiaszerződések felülvizsgálatát, s annak módosítását a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezte.