Üdvözöljük a

Felhívás az NTAK regisztráció kiegészítésével kapcsolatban

honlapján!

-

Felhívás az NTAK regisztráció kiegészítésével kapcsolatban

Szerző: Rózsáné Bagonyai Szilvia | 2023. július 20.

Az NTAK regisztrációs felület új kötelező beviteli mezővel bővült, ki kell egészíteni a vendéglátásból származó bevételi adattal a regisztrációt!

A kormány elfogadta a Magyar Turisztikai Ügynökség javaslatát, így a vendéglátó üzletek adatszolgáltatási kötelezettsége 2023. július 1-jével szakaszosan indult el a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felé.

Új NTAK regisztráció létrehozása
A jelenleg hatályos jogszabályok alapján minden, Magyarországon működő vendéglátó üzlet üzemeltetőjének – vagyis annak tulajdonosának vagy bérlőjének − regisztrálnia kell vendéglátó üzletét az NTAK-ba. Regisztrálni kizárólag elektronikusan lehet, ezért kérjük mihamarabb keresse fel az ntak.hu oldalt és végezze el a regisztrációt. A regisztrációról minden információ megtalálható az info.ntak.hu oldalon. A regisztrációs felületen ezentúl minden szolgáltatónak kötelező rögzíteni a 2022-es évre vonatkozó nettó árbevételt is. Ennek megadásával a regisztrációt végző személy pontos tájékoztatást kap arról, hogy az adott vendéglátó üzlet kötelezett-e adatszolgáltatásra, illetve, hogy az adatszolgáltatás megkezdésének mi lesz a határideje.

Meglévő NTAK regisztráció kiegészítése
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a jogszabályi változások miatt az NTAK regisztrációs felület új kötelező beviteli mezővel bővült. Emiatt kérjük, lépjen be újra az NTAK regisztrációs felületére és egészítse ki a vendéglátásból származó bevételi adataival a regisztrációt! Fontos információ, hogy a regisztráció csak akkor minősül teljesnek, ha minden információt maradéktalanul megad a felhasználó. A sikeres belépést követően lépjen át az NTAK Vendéglátás portál felületére, ehhez kattintson a szolgáltatási hely sorában és a Vendéglátás modul oszlopában található kérdőjel ikonra, majd kattintson a TOVÁBB gombra. A megnyíló vendéglátásra vonatkozó regisztrációs felületen a „Működési adatok” lépésnél kell rögzíteni a 2022. évi nettó árbevételét. Ezt azoknak is ki kell tölteni, akik már korábban teljeskörűen befejezték a vendéglátó üzlet regisztrációját. Ez képezi az alapját a rendelet szerinti adatszolgáltatási határidő kezdetének. Fontos, hogy az árbevételi adatok pontosan kerüljenek rögzítésre, mert egy üzleti évben csak egyszer rögzíthető ez az adat. Kérjük, figyelmesen állítsa be a mérlegforduló napját is, amennyiben az nem egyezik meg a naptár év utolsó napjával.

A szoftverválasztást érintő változások, határidők
A jogszabály módosítás értelmében a VENDÉGEM Vendéglátás szoftver szolgáltatónként legfeljebb egy vendéglátó üzletnél használható, feltéve, hogy az adott vendéglátó jogszabályban megfogalmazott számítási mód szerinti bevallott nettó árbevétele 12 és 50 millió forint közé esik. Fontos, hogy az ingyenes VENDÉGEM Vendéglátás szoftver csak abban az esetben jelenik meg a választható szoftverek listájában, ha a szolgáltatási helyhez tartozik olyan vendéglátó üzlet, amelynek vendéglátás tevékenységből származó árbevétele 12 millió Ft és 50 millió Ft közé esik és a szolgáltatóhoz tartozó több szolgáltatási hely esetén még egyik szolgáltatási helynél lévő vendéglátó üzletnél sem választották a VENDÉGEM Vendéglátás szoftvert.
Egy szolgáltató egyetlen vendéglátó üzletben jogosult VENDÉGEM Vendéglátás szoftvert használni.


Az a szolgáltató, aki 100 millió forint feletti nettó árbevétellel rendelkezik és már a korábbi regisztrációja során kiválasztotta az ingyenes VENDÉGEM Vendéglátás szoftvert türelmi időt kap, így 2023. október 1-ig használhatja az ingyenes szoftvert a jogszabály módosítás értelmében. 2023. október 1. után, kizárólag NTAK igazolással rendelkező piaci szoftveren keresztül tudja teljesíteni a kötelező adatszolgáltatást. Annak az 50 és 100 millió forint közötti nettó árbevétellel rendelkező szolgáltatónak, aki már regisztrált és szintén az ingyenes VENDÉGEM Vendéglátás szoftvert választotta, 2024. január 1-ig nem kötelező adatot szolgáltatnia, illetve, ha már szolgáltat adatot, ő is 2023. október 1-ig tudja az ingyenes VENDÉGEM Vendéglátás szoftvert használni. A türelmi időt követően kizárólag NTAK igazolással rendelkező piaci szoftveren keresztül tudja teljesíteni a kötelező adatszolgáltatást. Az elérhető szoftverek listáját az info.ntak.hu oldalon tekintheti meg.

Az a szolgáltató, aki 12 és 50 millió forint közötti nettó árbevételt ért el és már regisztrált az NTAK-ba, illetve az ingyenes VENDÉGEM Vendéglátás szoftvert választotta, a jogszabály értelmében továbbra is használhatja az ingyenes szoftvert egy vendéglátó üzletben. Számukra az adatszolgáltatás 2024. január 1-től kötelező. Nem módosultak viszont az NTAK regisztrációra vonatkozó szabályok, azaz továbbra is minden vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció számára kötelező a regisztráció – így, aki még nem végezte el, kérjük, mihamarabb pótolja.

A 2022.évi nettó árbevétel megadásának lépéseiről az NTAK regisztrációs felületen és további információkról a mellékelt anyagból tájékozódhat!

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség