Üdvözöljük a

Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Zala Megyei Pályaválasztási Tájékoztató kiadvány (2021/2022)

Megjelent a Zala Megyei Kormányhivatal honlapján a "Zala Megyei Pályaválasztási Tájékoztató a középfokú oktatási intézmények 2021/2022. tanévi beiskolázási terveiről" kiadvány online formában elérhető változata.

FELHÍVÁS PEDAGÓGUS TÁJÉKOZTATÓRA

Vegyen részt a WorldSkills Hungary Program pedagógus tájékoztatóján a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezésében!
Részletekért kattintson ide.

Nagykanizsai versenyző az SZKTV/OSZTV döntőjében

2020. március 5.

2020. február 22-én lezajlott az SZKTV/OSZTV válogatója az „Irodai titkár” szakmában, amelynek tétje a döntőbe jutás volt. Városunkat Varga Laura és Földházi Amanda Karolina képviselte a Nagykanizsai SZC Thúry György Szakképző Iskolájából. A két nagykanizsai diák közel 200 versenyző közül került be a 16 fős válogatóba, amelyen Laura sikeresen vette az akadályokat, így ő már biztos résztvevője a március 21-i döntőnek. Ezúton is gratulálunk a lányok eddigi jó teljesítményéhez és a legjobbakat kívánjuk a döntőbeli szerepléshez!

 

A napokban további két nagykanizsai versenyzőért izgulhatunk „Festő, mázoló tapétázó” és „Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző” szakmában, hogy ők is sikeresen teljesítsék a válogató feladatait a döntőbe jutásért.

Nagykanizsán a SZAKMAVILÁG Kamionja

2019. május 10.

Elindult tavaszi turnéjára a Szakmavilág roadshow hatalmas kamionja, mely május 31-ig minden egyes állomásán izgalmas, kifejezetten a tizenévesek érdeklődési körére szabott aktivitásokkal támogatja a diákokat abban, hogy minél több szakmát ismerjenek meg, illetve a helyszínen pályaválasztási tanácsadók további hasznos információkkal és nyereményekkel várják a fiatalokat.


 

Pályaválasztási Kiállítás 2014

2014. november 27.

A Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi központja idén 15. alkalommal rendezte meg a Pályaválasztási Kiállítás és Szakmabemutató nevű rendezvényét, melynek a tavalyi nagysikerű rendezvény után idén is helyt adott Nagykanizsa. A pályaválasztási kiállítás célja, hogy elősegítse a fiatalok megalapozott pályaválasztási döntését, amely után nagyobb eséllyel találják meg az érdeklődésükhöz és képességeikhez, valamint a gazdaság igényeihez illeszkedő szakmát-munkát, és válnak sikeres munkavállalókká a munkaerőpiacon.

megnyito_czomba_sandor

Őszi pályaorientációs programjaink

2014. augusztus 12.

Az új tanév első félévének feladata a nyolcadik osztályos tanulók továbbtanulási döntésének elősegítése. Kamaránk a munkaügyi központokkal és a pedagógiai szakszolgálattal együttműködve azon dolgozik, hogy minden gyerek megtalálja az érdeklődésének, adottságainak leginkább megfelelő középiskolát.Huller Zsolt

Hiányszakképesítések - 2015/2016-os tanévre

2014. május 16.

Az MFKB  a  2015/2016-os tanévben a következő tíz szakmát javasolta ösztöndíjjal támogatott hiányszakképesítésnek Zala megyében:

 

  • Asztalos
  • CNC gépkezelő
  • Épület- és szerkezetlakatos
  • Gépi forgácsoló
  • Hegesztő
  • Húsipari termékgyártó
  • Ipari gépész
  • Női szabó
  • Szerszámkészítő
  • Szociális gondozó és ápoló

 

A mostani hetedikeseknek szóló ajánlások részletes támogatási programját az alábbiakban ismertetjük.

KANIZSAI SIKER AZ SZKTV-n

2014. május 7.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara  2014-ben is megrendezte a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), kibővítve ezt az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel (OSZTV), melyek országos döntőjére „VII. Szakma Sztár Fesztivál” elnevezéssel 2014. április 14-16-a között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont G és F pavilonjában került sor.

győzteseink

Felvételi a középfokú iskolákba -- ÖSZTÖNDÍJJAL TÁMOGATOTT SZAKKÉPESÍTÉSEK 2014

2014. január 23.

Merre tovább? 

2014. február 14-ig fel kell adni a középiskolai jelentkezési lapokat. Az ösztöndíjjal támogatott képzések listájával segítünk a döntést megkönnyíteni. Fontos információk, határidők találhatók az alábbi linken.

 

http://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/beiskolazas/KIFIR_kiadvany_2013_2014.pdf

Üzemlátogatás a FABAK Kft-nél

2014. január 7.

az új berendezés megtekintése

A Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja sajtótájékoztatóval egybekötött cégbemutatást tartott december 4-én a munkahelyteremtő támogatásban részesült nagykanizsai FABAK Kft-nél.  

Pályaválasztási Kiállítás és Szakmabemutató 2013 - Nagykanizsán

2013. október 18.

A Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja

2013. évben immár 14. alkalommal rendezi meg a már hagyományossá vált

Pályaválasztási Kiállítás Szakmamutató rendezvényét

Plakát - a Te utad

Nyári pályaorientációs programjaink

2013. július 10.

Pályaorientáció a nyári táborokban

 

A Nagykanizsa és Térsége TISZK Nonprofit Kft. „Merre visz az út?” projektjének célja Nagykanizsa oktatási intézményeiben tanuló gyerekek társadalmi és gazdasági részvételének fejlesztése. A korosztály tagjaiban rejlő társadalmi erőforrások kibontásának elősegítése, életpálya-tervezésük és életpálya-vezetésük tudatosságának fejlesztése. Emellett a negatív társadalmi folyamatokkal szembeni védekezőképességük fejlesztése, a társadalmi és kulturális különbségek csökkentése.

A program keretében a „Merre visz az út?” és az „Élet-Stílus” nyári táborok Sármelléken, a Tüskevár Ifjúsági Szálláshely és Erdei Iskolában  kerültek megrendezésre. Az itt nyaraló 61 tanuló vett részt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakmai támogatásával megvalósuló pályaorientációs programunkban.

Osztályfőnöki órák, szülői értekezletek

2013. május 14.

Májusban - osztályfőnöki órák, szülői értekezletek

 

osztályfőnöki óra KiskanizsánBeindult a pályaválasztási szezon. Az évvége közeledtével a 7. osztályosok érzik már, hogy hamarosan nyolcadikosok lesznek, mikoris dönteniük kell továbbtanulási szándékaikról. Kamaránk igyekszik mindenben segítséget nyújtani a diákoknak és a szülőknek egyaránt.

2013 ösztöndíjra jogosító szakképesítései

2013. április 2.

Zala megyében szakiskolai ösztöndíjra jogosultak 2013. szeptemberétől az alábbi szakmákat tanuló diákok lesznek .

 

Szakma Sztár Fesztivál 2022

2022. május 2.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara idén 15. alkalommal szervezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt, valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt. A többfordulós megmérettetésre országosan több ezer diák nevezett 86 szakmában. A végső megmérettetésre április 25-26-án került sor a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban, ahol a döntőbe jutott tanulók 15 ezer látogató előtt küzdhettek meg a dobogós helyezésekért.
Külön örömünkre szolgál, hogy Bali Zsófia, a nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Technikum diákja fodrász szakmában az előkelő 3. helyen végzett, Kalamászné Vári Ibolya és Kovács Ramóna felkészítésével. Szívből gratulálunk az elért eredményhez!

 

Bali Zsófia és Kalamászné Vári Ibolya
Bali Zsófia és Kalamászné Vári Ibolya

K Ö Z L E M É N Y

2020. március 12.

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2020. április 20-22-ére meghirdetett Szakma Sztár Fesztivált, illetve a fesztiválon megrendezésre kerülő SZKTV és OSZTV döntőket, a világszerte fokozódó koronavírus járványra tekintettel a verseny szervezői lemondják.

A döntést a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az egészségügyi kockázatokat és a hatóságok ajánlásait mérlegelve hozta meg.

A válogatók 2020. március 21-ig bezárólag, az előzetes terveknek megfelelően lebonyolításra kerülnek.

Nagykanizsai továbbjutók az SZKTV/OSZTV-n

2020. február 13.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara idén is megrendezi a „Szakma Kiváló Tanulója Versenyt” és az „Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt”, amely elődöntőire január hónapban került sor. A többfordulós versenyre országosan 63 szakmában több mint 7.300 diák nevezett. A nagykanizsai szakképző iskolákból 78 jelentkező indult 15 szakmában, akik közül 22 tanuló ért el minimum 60%-os eredményt, amelynek köszönhetően mentesülnek a májusi szakmai vizsga írásbeli részének letétele alól.

Még nagyobb öröm, hogy közülük négyen olyan jó eredményt értek el az elődöntőben, hogy továbbjutottak a válogatóba az alábbi szakmákban:

Czigóth Márk – Festő, mázoló, tapétázó

Földházi Amanda Karolina – Irodai titkár

Varga Laura – Irodai titkár

Somodi Klaudia – Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző

Ezúton gratulálunk minden résztvevőnek és sikeres felkészülést kívánunk a következő fordulóban való megmérettetéshez!

Szakmák Éjszakája Nagykanizsán

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara pályaválasztási információkkal, szakmaismereti feladatokkal kapcsolódott be a  „Szakmák Éjszakája” programba április 12-én.  Míg a gyerekek kvíz és szakmapuzzle segítségével ismerkedtek a szakmákkal, addig a szülők a tanulószerződésről, elhelyezkedési lehetőségekről kaptak tájékoztatást.

Pályaválasztási Kiállítás 2014

2014. október 27.

A Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja

2014. évben immár 15. alkalommal rendezi meg a már hagyományossá vált

Pályaválasztási Kiállítás Szakmamutató rendezvényét

 

A pályaválasztási kiállítás célja, hogy elősegítse a fiatalok megalapozott pályaválasztási döntését, amely után nagyobb eséllyel találják meg az érdeklődésükhöz és képességeikhez, valamint a gazdaság igényeihez illeszkedő szakmát-munkát, és válnak sikeres munkavállalókká a munkaerőpiacon.

Látogatások az Opel Szentgotthárd Kft. üzemében

2014. június 17.

Az Opelnél jártunkMájusban a Hevesi Sándor Általános Iskola hetedik osztályainak tanulói, valamint a Nagyrécsei Körzeti Általános Iskola diákjai látogathattak el kamaránk szervezésében az Opel szentgotthárdi üzemébe. 117 pályaválasztás előtt álló gyermek pillanthatott bele egy európai színvonalú, dinamikusan fejlődő cég életébe.

Április-május -- hetedikesek pályaorientációs programjai

2014. május 7.

Április-május hónapban kamaránk üzemlátogatások szervezésével segít a pályaválasztás előtt álló hetedik osztályos tanulóknak.

A Königben jártunkVédőfelszerelésben

 

 

Ösztöndíjjal támogatott szakképesítések Zala megyében - 2014 szeptemberétől

2014. január 23.

A szakképzési törvény a kamarák által működtetett Megyei Képzési és Fejlesztési Bizottságok hatáskörébe rendeli az iskolai rendszerű, az iskolarendszeren kívüli, valamint a köznevelésben és a felsőoktatásban folyó szakképzés összhangjának megteremtését. A bizottság tesz javaslatot a gazdaság igényeit , a munkaerő-piac keresletadatait és a megyei beiskolázást figyelembe véve az indítandó szakképesítésekre és azok keretszámára, valamint az ösztöndíjra jogosító szakképesítésekre.

 

SZKTV elődöntő -- 2014

2014. január 16.

Január 6-án megkezdődtek a Szakma Kiválója Tanulója verseny elődöntői a területi kamaráknál.

 

gondolkozunk

2013 ÉVI PÁLYAORIENTÁCIÓS TEVÉKENYSÉGEK ÖSSZESÍTÉSE

2013. december 2.

NAKKIK logo

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamarában 2013. január 1. óta foglalkoztatnak pályaorientációs munkatársat. Feladata a Nagykanizsai Tankerülethez tartozó iskolák 7-8. osztályos tanulóinak tájékoztatása, pályaválasztási döntésük elősegítése.

Őszi pályaorientáció

2013. augusztus 21.

Véget ér a nyár. Szeptemberben megkezdődik az iskolai tanév. Minden 8. osztályos tanuló izgatottan, jövőjét tervezve lép be az iskola kapuján. Ez az év eldöntheti egész további életének alakulását. Az ősz és a tél a pályaválasztás időszaka.

 

Mi legyek?

Májusi programjaink

2013. június 11.

Látogatások az Opel Gyár szentgotthárdi üzemében

 

Május az tanév végi időszak az iskolák életében, és a kirándulások ideje. Kamaránk szervezésében három csoportot is indítottunk Szentgotthárdra, hogy megismerkedjenek régiónk legdinamikusabban fejlődő üzemével.

Péterfy Sándor Iskola

Áprilisban Flextronics

2013. április 22.

Flextronics – élmény-gazdag kirándulás

Pályaorientáció áprilisban

Gulyás Gábor bemutatja a gyáratÁprilisban a Miklósfai Általános Iskola 6. és 7. osztályos tanulói Zalaegerszegen a Flextronicsban tettek látogatást. A világméretű, nemzetközi cég profi csapata kalauzolta iskolásainkat a gyárban.

 

Márciusi pályaorientációs rendezvények

2013. április 2.

Csapi iskolások a Königben

 

Gyülekező az előcsarnokban.

 

A kamara szakképzéssel összefüggő fontos feladata a pályaválasztásra készülő általános iskolások széleskörű tájékoztatása az előttük álló lehetőségekről.