Üdvözöljük a

Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Zala Megyei Pályaválasztási Tájékoztató kiadvány (2021/2022)

Megjelent a Zala Megyei Kormányhivatal honlapján a "Zala Megyei Pályaválasztási Tájékoztató a középfokú oktatási intézmények 2021/2022. tanévi beiskolázási terveiről" kiadvány online formában elérhető változata.

FELHÍVÁS PEDAGÓGUS TÁJÉKOZTATÓRA

Vegyen részt a WorldSkills Hungary Program pedagógus tájékoztatóján a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezésében!
Részletekért kattintson ide.

Nagykanizsai versenyző az SZKTV/OSZTV döntőjében

2020. március 5.

2020. február 22-én lezajlott az SZKTV/OSZTV válogatója az „Irodai titkár” szakmában, amelynek tétje a döntőbe jutás volt. Városunkat Varga Laura és Földházi Amanda Karolina képviselte a Nagykanizsai SZC Thúry György Szakképző Iskolájából. A két nagykanizsai diák közel 200 versenyző közül került be a 16 fős válogatóba, amelyen Laura sikeresen vette az akadályokat, így ő már biztos résztvevője a március 21-i döntőnek. Ezúton is gratulálunk a lányok eddigi jó teljesítményéhez és a legjobbakat kívánjuk a döntőbeli szerepléshez!

 

A napokban további két nagykanizsai versenyzőért izgulhatunk „Festő, mázoló tapétázó” és „Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző” szakmában, hogy ők is sikeresen teljesítsék a válogató feladatait a döntőbe jutásért.

Nagykanizsán a SZAKMAVILÁG Kamionja

2019. május 10.

Elindult tavaszi turnéjára a Szakmavilág roadshow hatalmas kamionja, mely május 31-ig minden egyes állomásán izgalmas, kifejezetten a tizenévesek érdeklődési körére szabott aktivitásokkal támogatja a diákokat abban, hogy minél több szakmát ismerjenek meg, illetve a helyszínen pályaválasztási tanácsadók további hasznos információkkal és nyereményekkel várják a fiatalokat.


 

Pályaválasztási Kiállítás 2014

2014. november 27.

A Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi központja idén 15. alkalommal rendezte meg a Pályaválasztási Kiállítás és Szakmabemutató nevű rendezvényét, melynek a tavalyi nagysikerű rendezvény után idén is helyt adott Nagykanizsa. A pályaválasztási kiállítás célja, hogy elősegítse a fiatalok megalapozott pályaválasztási döntését, amely után nagyobb eséllyel találják meg az érdeklődésükhöz és képességeikhez, valamint a gazdaság igényeihez illeszkedő szakmát-munkát, és válnak sikeres munkavállalókká a munkaerőpiacon.

megnyito_czomba_sandor

Őszi pályaorientációs programjaink

2014. augusztus 12.

Az új tanév első félévének feladata a nyolcadik osztályos tanulók továbbtanulási döntésének elősegítése. Kamaránk a munkaügyi központokkal és a pedagógiai szakszolgálattal együttműködve azon dolgozik, hogy minden gyerek megtalálja az érdeklődésének, adottságainak leginkább megfelelő középiskolát.Huller Zsolt

Hiányszakképesítések - 2015/2016-os tanévre

2014. május 16.

Az MFKB  a  2015/2016-os tanévben a következő tíz szakmát javasolta ösztöndíjjal támogatott hiányszakképesítésnek Zala megyében:

 

  • Asztalos
  • CNC gépkezelő
  • Épület- és szerkezetlakatos
  • Gépi forgácsoló
  • Hegesztő
  • Húsipari termékgyártó
  • Ipari gépész
  • Női szabó
  • Szerszámkészítő
  • Szociális gondozó és ápoló

 

A mostani hetedikeseknek szóló ajánlások részletes támogatási programját az alábbiakban ismertetjük.

KANIZSAI SIKER AZ SZKTV-n

2014. május 7.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara  2014-ben is megrendezte a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), kibővítve ezt az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel (OSZTV), melyek országos döntőjére „VII. Szakma Sztár Fesztivál” elnevezéssel 2014. április 14-16-a között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont G és F pavilonjában került sor.

győzteseink

Felvételi a középfokú iskolákba -- ÖSZTÖNDÍJJAL TÁMOGATOTT SZAKKÉPESÍTÉSEK 2014

2014. január 23.

Merre tovább? 

2014. február 14-ig fel kell adni a középiskolai jelentkezési lapokat. Az ösztöndíjjal támogatott képzések listájával segítünk a döntést megkönnyíteni. Fontos információk, határidők találhatók az alábbi linken.

 

http://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/beiskolazas/KIFIR_kiadvany_2013_2014.pdf

Üzemlátogatás a FABAK Kft-nél

2014. január 7.

az új berendezés megtekintése

A Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja sajtótájékoztatóval egybekötött cégbemutatást tartott december 4-én a munkahelyteremtő támogatásban részesült nagykanizsai FABAK Kft-nél.  

Pályaválasztási Kiállítás és Szakmabemutató 2013 - Nagykanizsán

2013. október 18.

A Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja

2013. évben immár 14. alkalommal rendezi meg a már hagyományossá vált

Pályaválasztási Kiállítás Szakmamutató rendezvényét

Plakát - a Te utad

Nyári pályaorientációs programjaink

2013. július 10.

Pályaorientáció a nyári táborokban

 

A Nagykanizsa és Térsége TISZK Nonprofit Kft. „Merre visz az út?” projektjének célja Nagykanizsa oktatási intézményeiben tanuló gyerekek társadalmi és gazdasági részvételének fejlesztése. A korosztály tagjaiban rejlő társadalmi erőforrások kibontásának elősegítése, életpálya-tervezésük és életpálya-vezetésük tudatosságának fejlesztése. Emellett a negatív társadalmi folyamatokkal szembeni védekezőképességük fejlesztése, a társadalmi és kulturális különbségek csökkentése.

A program keretében a „Merre visz az út?” és az „Élet-Stílus” nyári táborok Sármelléken, a Tüskevár Ifjúsági Szálláshely és Erdei Iskolában  kerültek megrendezésre. Az itt nyaraló 61 tanuló vett részt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakmai támogatásával megvalósuló pályaorientációs programunkban.

Osztályfőnöki órák, szülői értekezletek

2013. május 14.

Májusban - osztályfőnöki órák, szülői értekezletek

 

osztályfőnöki óra KiskanizsánBeindult a pályaválasztási szezon. Az évvége közeledtével a 7. osztályosok érzik már, hogy hamarosan nyolcadikosok lesznek, mikoris dönteniük kell továbbtanulási szándékaikról. Kamaránk igyekszik mindenben segítséget nyújtani a diákoknak és a szülőknek egyaránt.

2013 ösztöndíjra jogosító szakképesítései

2013. április 2.

Zala megyében szakiskolai ösztöndíjra jogosultak 2013. szeptemberétől az alábbi szakmákat tanuló diákok lesznek .

 

Ösztöndíjjal támogatott szakképesítések

2013. március 13.

A szakképzési törvény a kamarák által működtetett Megyei Képzési és Fejlesztési Bizottságok hatáskörébe rendeli az iskolai rendszerű, az iskolarendszeren kívüli, valamint a köznevelésben és a felsőoktatásban folyó szakképzés összhangjának megteremtését. A bizottság tesz javaslatot a gazdaság igényeit , a munkaerő-piac keresletadatait és a megyei beiskolázást figyelembe véve az indítandó szakképesítésekre és azok keretszámára, valamint az ösztöndíjra jogosító szakképesítésekre.

K Ö Z L E M É N Y

2020. március 12.

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2020. április 20-22-ére meghirdetett Szakma Sztár Fesztivált, illetve a fesztiválon megrendezésre kerülő SZKTV és OSZTV döntőket, a világszerte fokozódó koronavírus járványra tekintettel a verseny szervezői lemondják.

A döntést a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az egészségügyi kockázatokat és a hatóságok ajánlásait mérlegelve hozta meg.

A válogatók 2020. március 21-ig bezárólag, az előzetes terveknek megfelelően lebonyolításra kerülnek.

Nagykanizsai továbbjutók az SZKTV/OSZTV-n

2020. február 13.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara idén is megrendezi a „Szakma Kiváló Tanulója Versenyt” és az „Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt”, amely elődöntőire január hónapban került sor. A többfordulós versenyre országosan 63 szakmában több mint 7.300 diák nevezett. A nagykanizsai szakképző iskolákból 78 jelentkező indult 15 szakmában, akik közül 22 tanuló ért el minimum 60%-os eredményt, amelynek köszönhetően mentesülnek a májusi szakmai vizsga írásbeli részének letétele alól.

Még nagyobb öröm, hogy közülük négyen olyan jó eredményt értek el az elődöntőben, hogy továbbjutottak a válogatóba az alábbi szakmákban:

Czigóth Márk – Festő, mázoló, tapétázó

Földházi Amanda Karolina – Irodai titkár

Varga Laura – Irodai titkár

Somodi Klaudia – Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző

Ezúton gratulálunk minden résztvevőnek és sikeres felkészülést kívánunk a következő fordulóban való megmérettetéshez!

Szakmák Éjszakája Nagykanizsán

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara pályaválasztási információkkal, szakmaismereti feladatokkal kapcsolódott be a  „Szakmák Éjszakája” programba április 12-én.  Míg a gyerekek kvíz és szakmapuzzle segítségével ismerkedtek a szakmákkal, addig a szülők a tanulószerződésről, elhelyezkedési lehetőségekről kaptak tájékoztatást.

Pályaválasztási Kiállítás 2014

2014. október 27.

A Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja

2014. évben immár 15. alkalommal rendezi meg a már hagyományossá vált

Pályaválasztási Kiállítás Szakmamutató rendezvényét

 

A pályaválasztási kiállítás célja, hogy elősegítse a fiatalok megalapozott pályaválasztási döntését, amely után nagyobb eséllyel találják meg az érdeklődésükhöz és képességeikhez, valamint a gazdaság igényeihez illeszkedő szakmát-munkát, és válnak sikeres munkavállalókká a munkaerőpiacon.

Látogatások az Opel Szentgotthárd Kft. üzemében

2014. június 17.

Az Opelnél jártunkMájusban a Hevesi Sándor Általános Iskola hetedik osztályainak tanulói, valamint a Nagyrécsei Körzeti Általános Iskola diákjai látogathattak el kamaránk szervezésében az Opel szentgotthárdi üzemébe. 117 pályaválasztás előtt álló gyermek pillanthatott bele egy európai színvonalú, dinamikusan fejlődő cég életébe.

Április-május -- hetedikesek pályaorientációs programjai

2014. május 7.

Április-május hónapban kamaránk üzemlátogatások szervezésével segít a pályaválasztás előtt álló hetedik osztályos tanulóknak.

A Königben jártunkVédőfelszerelésben

 

 

Ösztöndíjjal támogatott szakképesítések Zala megyében - 2014 szeptemberétől

2014. január 23.

A szakképzési törvény a kamarák által működtetett Megyei Képzési és Fejlesztési Bizottságok hatáskörébe rendeli az iskolai rendszerű, az iskolarendszeren kívüli, valamint a köznevelésben és a felsőoktatásban folyó szakképzés összhangjának megteremtését. A bizottság tesz javaslatot a gazdaság igényeit , a munkaerő-piac keresletadatait és a megyei beiskolázást figyelembe véve az indítandó szakképesítésekre és azok keretszámára, valamint az ösztöndíjra jogosító szakképesítésekre.

 

SZKTV elődöntő -- 2014

2014. január 16.

Január 6-án megkezdődtek a Szakma Kiválója Tanulója verseny elődöntői a területi kamaráknál.

 

gondolkozunk

2013 ÉVI PÁLYAORIENTÁCIÓS TEVÉKENYSÉGEK ÖSSZESÍTÉSE

2013. december 2.

NAKKIK logo

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamarában 2013. január 1. óta foglalkoztatnak pályaorientációs munkatársat. Feladata a Nagykanizsai Tankerülethez tartozó iskolák 7-8. osztályos tanulóinak tájékoztatása, pályaválasztási döntésük elősegítése.

Őszi pályaorientáció

2013. augusztus 21.

Véget ér a nyár. Szeptemberben megkezdődik az iskolai tanév. Minden 8. osztályos tanuló izgatottan, jövőjét tervezve lép be az iskola kapuján. Ez az év eldöntheti egész további életének alakulását. Az ősz és a tél a pályaválasztás időszaka.

 

Mi legyek?

Májusi programjaink

2013. június 11.

Látogatások az Opel Gyár szentgotthárdi üzemében

 

Május az tanév végi időszak az iskolák életében, és a kirándulások ideje. Kamaránk szervezésében három csoportot is indítottunk Szentgotthárdra, hogy megismerkedjenek régiónk legdinamikusabban fejlődő üzemével.

Péterfy Sándor Iskola

Áprilisban Flextronics

2013. április 22.

Flextronics – élmény-gazdag kirándulás

Pályaorientáció áprilisban

Gulyás Gábor bemutatja a gyáratÁprilisban a Miklósfai Általános Iskola 6. és 7. osztályos tanulói Zalaegerszegen a Flextronicsban tettek látogatást. A világméretű, nemzetközi cég profi csapata kalauzolta iskolásainkat a gyárban.

 

Márciusi pályaorientációs rendezvények

2013. április 2.

Csapi iskolások a Königben

 

Gyülekező az előcsarnokban.

 

A kamara szakképzéssel összefüggő fontos feladata a pályaválasztásra készülő általános iskolások széleskörű tájékoztatása az előttük álló lehetőségekről.