Üdvözöljük a

Továbbtanulási kérdések és tanácsok

honlapján!

-

Továbbtanulási kérdések és tanácsok

Milyen lehetőségeim vannak a szakképzésben?

 

A középfokú szakképzésben két iskolaitípus van: a szakmai vizsga mellett érettségit is adó 5 éves technikum, illetve a szakmai vizsgával záruló 3 éves szakképző iskola. Mindkettőben ágazati alapoktatással indul a képzés és a sikeres alapvizsga után kezdődik a szakirányú oktatás. Ha jól tanulsz jelenleg 60 ezer Ft körül lehet az ösztöndíjad, de duális képzőhelyen munkaszerződéssel havi 100 ezer Ft a garantált minimum fizetés.

 

Miket érdemes átgondolni pályaválasztás előtt?

  • Eltökélt szándékod-e a felsőoktatásban való továbbtanulás? Van hozzá szorgalmad, kitartásod? Milyen területen? Megkönnyíthetné-e egy technikumi képzés a céljaid megvalósítását? A gépészmérnökök például első éven az egyetemen sok olyan dolgot tanulnak, amit egy gépésztechnikus már tud, és a végzettséged plusz pontot is érhet egyetemi felvételinél.
  • Mivel töltöd legszívesebben a szabadidődet? Van hobbid? Szeretsz manuális dolgokat végezni, pl.: fúrni-faragni, valamit szerelni, vagy inkább olvasol, esetleg kutakodsz a neten, rajzolsz, programozol? Mert ezeket mind érdemes figyelembe venni a pályaválasztáskor.
  • Miben vagy jó? Ugyancsak érdemes választ adnod erre a kérdésre is jövőd tervezésekor, hogy mik az „erősségeid”, miben van sikerélményed, miben leled örömödet, mások milyen területen dicsérnek, tartanak szupernek.
  • Mik a kedvenc tantárgyaid? Már ezek is sokat segíthetnek eldönteni, hogy alapvetően reál, vagy humán terület áll közelebb hozzád. Azaz inkább a jól megragadható dolgok, tárgyak, számok világában mozogsz-e otthonosabban, vagy a szellemi, érzelmi, emberi kapcsolatok világában.
  • Van-e a családodban olyan személy, akinek a foglalkozását, tevékenységét szívesen folytatnád? A családi hagyományok, tevékenységek továbbvitele nemcsak tiszteletre méltó, de hatalmas előnyt is jelenthet, hiszen Te már régóta látod, tapasztalod azokat a dolgokat, amivel mások még csak most kezdenek megismerkedni.

 

Hogyan tud a kamara segíteni?

 

A kereskedelmi és iparkamarák már régóta folytatnak olyan pályaorientációs tevékenységeket, amelyekkel a Te és a szüleid sikeres döntését tudják segíteni. Iskolai pályaorientációs napokon, szülői értekezleteken, osztályfőnöki órákon, üzem- és tanműhely látogatásokon, a Szakma Sztár Fesztívál meglátogatásakor, esetleg egyéni tanácsadáson már találkozhattál tanácsadónkkal. Keressétek őt bizalommal!

 

 

A legfontosabb üzenetünk: Ismerd meg önmagad!

Sikeres döntést kívánunk!