Üdvözöljük a

Májusi programjaink

honlapján!

-

Májusi programjaink

Szerző: dr Baloghné Nagy Katalin | 2013. június 11.

Látogatások az Opel Gyár szentgotthárdi üzemében

 

Május az tanév végi időszak az iskolák életében, és a kirándulások ideje. Kamaránk szervezésében három csoportot is indítottunk Szentgotthárdra, hogy megismerkedjenek régiónk legdinamikusabban fejlődő üzemével.

Péterfy Sándor Iskola

Csoportunk vezetőitől megtudtuk, hogy az Opel szentgotthárdi gyárát a General Motors alapította 1990-ben. A gyár termékpalettáján 1992 óta szerepelnek személyautókhoz készülő középkategóriás benzinmotorok, melyeknek kizárólagos gyártója az Opel európai autógyárai számára. Ezen kívül más GM márkákhoz is szállít motorokat, és megmunkált motoralkatrészeket. Több új, folyamatban lévőVárakozás az előtérben. beruházásuk is van, tevékenységi körük  tovább szélesedik, az üzem új csarnokkal bővül. A terveik szerint a foglalkoztatottak létszáma 2015-ig mintegy 1500 főre nő. Az új projekthez több nyitott pozícióra várják olyan pályakezdők és tapasztalt munkavállalók jelentkezését, akik részesei szeretnének lenni egy dinamikusan fejlődő, folyamatosan megújulásra képes csapatnak.

Végigvezettek minket az üzemen. Megcsodálhattuk a modern, automatikus gyártósorokat, a saját fejlesztésű és programozású ipari robotokat. A gyerekek minden kérdésére készségesen válaszoltak. Kiemelték az idegen nyelvek és az informatika tanulásának fontosságát.

Lúcsia korongozni tanul.Hazafelé az Őrségi Nemzeti Parkon keresztül jövet megálltunk Csótár Rezső fazekasnál. Minden tanuló odaülhetett a fazekaskorong mellé, kipróbálhatta a mesterséget. Rezső bácsi szeretettel tanítgatta őket. Érdekes volt látni a kontrasztot egy európai színvonalú, modern, automatizált üzemben végzett munka és az egyszerű, otthoni műhelyben dolgozó alkotó kézműves mesterség között.

Hasznos, szórakoztató és tartalmas időtöltés volt. Visszavárnak minket.

„A pályaorientációval kapcsolatos tanácsadási és szervezési feladatok végrehajtása az NFA terhére a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával valósul meg. (NFA-KA-NGM-5/2012/TK)