Üdvözöljük a

Navracsics Tibor Miniszter Úr a kamarai rendezvényen

honlapján!

-

Navracsics Tibor Miniszter Úr a kamarai rendezvényen

Szerző: Rózsáné Bagonyai Szilvia | 2023. szeptember 14.

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara 2023. szeptember 8-án tartotta immár hagyományossá vált Gazdasági Fórumát a Medgyaszay-házban. A megjelenteket Balogh László polgármester és Cseresnyés Péter a térség országgyűlési képviselője köszöntötte.

 

 

Dr. Polay József, előadásának mottója: „Összefogás és együttműködés”, a térségben, a határ menti partnerekkel és különösen a kormányzati döntésekben. Felhívta a figyelmet, hogy a Kormány befektetésösztönzése keletről-délre irányuljon. Kiemelte, hogy szükséges a Nagykanizsa-Zalaegerszeg nyomvonalat követően a Nagykanizsa-Kaposvár (M9) nyomvonal megépítése. A vasútvonalat érintően elengedhetetlen a Nagykanizsa-Zalaszentiván útvonal villamosítása, a Nagykanizsa-Balatonszentgyörgy vágány felújítása, továbbá erősen ösztönöznünk kell az új Mura-híd megépítését. A kamara a jövőben támogatja az Ipari Park és a volt Tungsram gyár befektetőkkel történő feltöltését. Nagyon nagy jelentősége lesz a Science Park megépítésének, mely a térség ékköve és mozgatója lehet

 

Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter elmondta:

„Az 1990 óta zajló gazdasági folyamatok azt jelzik, hogy a Dél-Dunántúlnak nincs könnyű dolga. Ehhez képest speciális helyzete van Nagykanizsának, mert formálisan nem ehhez a régióhoz tartozik, de földrajzi elhelyezkedése miatt ezer szállal kötődik ide. Éppen ezért különös figyelemmel kell ennek a térségnek, ennek a városnak a jövőjét megtervezni.”

 

 

Dr. Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete és Dr. Marjan Cencen, a Szlovén Köztársaság magyarországi nagykövete a határon átnyúló együttműködési lehetőségekre hívták fel a figyelmet. Dr. Birkner Zoltán, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke a Nagykanizsára tervezett, körforgásos gazdaságon alapuló tudományos központ terveiről tájékoztatta a jelenlévőket.

 

 

A rendezvényt követően „Év Vállalkozása” Díjat kapott az Orange1 Hungary Kft. és a DAB Pumps Hungary Kft. „Év Vállalkozója” Díjat vehetett át Hőbe István Károly egyéni vállalkozó. „Kiváló gyakorlati képzőhely” díjban részesült a Zala Car Center Bt.

A kamara „Nagykanizsai Kamarai Gazdaságfejlesztésért” díjjal ismerte el Pécsi József, a Resideo Kft. ügyvezetőjének, illetve Stefano Donazzan, a MABE Hungary Kft. ügyvezetőjének a város gazdasági fejlődését segítő tevékenységét.

A kamara elnöksége Jubileumi Díszoklevelet adományozott Felső Attila Józsefnének és Temesi Lászlónak, emellett, Szili Győző vállalkozó is díszoklevelet vehetett át 75. születésnapja alkalmából. 

A rendezvényen a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, Pleschinger Gyula, az ez évi infláció várható alakulásáról tartott előadást, majd dr. Polay József részére az odaítélt Közgazdász Nagydíjat adta át. 

 

Dr. Polay József elnök úr rendezvényen elhangzott előadását a csatolt dokumentumok közül letölthetik.