Üdvözöljük a

Egyéni vállalkozók figyelem! - Aktualizálja ÖVTJ kódját!

honlapján!

-

Egyéni vállalkozók figyelem! - Aktualizálja ÖVTJ kódját!

Szerző: Rózsáné Bagonyai Szilvia | 2024. április 17.

Ezúton szeretnénk felhívni az egyéni vállalkozások figyelmét az ÖVTJ’24 változásra, annak érdekében, hogy az egyéni vállalkozók a 2024-es struktúrában szereplő kódoknak megfelelően szerepeltessék fő- és egyéb tevékenységeiket.

Amennyiben felvett az ÖVTJ (Önálló vállalkozások Tevékenysége Jegyzéke) nem került automatikusan módosításra, a vállalkozó kötelessége, hogy azt a Webes ügysegéden keresztül módosítsa. Az egyéni vállalkozói tevékenység adataiban történő változást be lehet jelenteni elektronikus úton, a Webes Ügysegéddel, a NAV telefonos ügyintéző rendszerével (ÜCC).

Amennyiben az egyéni vállalkozó elmulasztja a változás bejelentését, a járási (fővárosi kerületi) hivatal ellenőrzése során felszólítja a jogsértő állapot megszüntetésére.

Módosult az Önálló Vállalkozók Tevékenységi Jegyzékét (ÖVTJ) tartalmazó, szabályozó az egyéni vállalkozók és adószámos magánszemélyek gazdasági tevékenységeinek osztályozását szolgáló rendelet. Az Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke bevezetéséről és alkalmazásáról szóló 36/2011. (XII. 23.) KIM rendelet módosítást megelőzte a még 2023-ban megkezdett KSH felülvizsgálata. A felülvizsgálat, és így a végleges struktúra változás a tevékenység 6 számjegyű kódját és a tartalmát is érinti.

 

Jelen aktualizálás szükségességét többek közt az önálló vállalkozások tevékenységi körében teret nyerő új, jelentőssé vált tevékenységek – például az Elektromos járművek töltési szolgáltatása, Egyéb állategészségügyi ellátás, Doppingellenőrzési célú mintavételi tevékenység – önálló kódszámú megjelentetése tette szükségessé. Új tételként került kialakításra a Főzőkonyha működtetése/ Főzőkonyha szolgáltatás és a Bérszámfejtés tevékenységekre is. Törlésre került többek között a 692006 Egyéb számviteli szolgáltatás, bérszámfejtés, a 552012 Közösségi, szabadidős szálláshely-szolgáltatás: munkásszállás ÖVTJ kód. Valamint új ÖVTJ megnevezést kapott számos jegyzékben szereplő kód.

A megszűnő kódokon szereplő szervezetek automatikusan átkerülnek egy másik tevékenységi kódra a KSH Gazdasági Szervezetek Regiszterében, a KSH az ÖVTJ változását tartalmazó állományt átadja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére. Amennyiben az önálló vállalkozó melléktevékenységként a résztevékenységre bontás miatt megszűnő tevékenységi kódnak megfelelő tevékenységet végzi továbbra is, tevékenységét a megfelelő önállósult tevékenységi kódok felvételével továbbra is folytathatja.

 

Az új ÖVTJ’24 jegyzék tartalma, keresőprogramja a KSH honlapján elérhető el:

https://www.ksh.hu/ovtj_menu