Üdvözöljük a

Díjátadással egybekötött Gazdasági Konzultáció

honlapján!

-

Díjátadással egybekötött Gazdasági Konzultáció

Szerző: Rózsáné Bagonyai Szilvia | 2023. október 24.

Az október 12-én a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében megrendezésre került Gazdasági konzultáció fő témája Dél-Dunántúl fejlesztése volt. A rendezvény résztvevőit Balogh László polgármester, valamint Cseresnyés Péter Nagykanizsa és a térség országgyűlési képviselője köszöntötte, majd a részvevők dr. Polay József, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnökének, dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökének, valamint Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosának előadását hallgathatták meg. 

A rendezvényen dr. Polay József, a nagykanizsai kamara elnöke a város gazdasági fejlesztésének fontosságáról beszélt. Előadásának mottója: „Összefogás és együttműködés”. Felhívta a figyelmet, hogy a Kormány befektetésösztönzése keletről-délre irányuljon. Kiemelte, hogy szükséges a Nagykanizsa–Zalaegerszeg nyomvonalat követően, a Nagykanizsa–Kaposvár (M9) nyomvonal megépítése. A vasútvonalat érintően elengedhetetlen a Nagykanizsa–Zalaszentiván útvonal villamosítása, a Nagykanizsa–Balatonszentgyörgy vágány felújítása, továbbá erősen ösztönöznünk kell az új Mura-híd megépítését. A kamara a jövőben is támogatja az Ipari Park és a volt Tungsram gyár területének befektetőkkel történő feltöltését. Nagyon nagy jelentősége lesz a Science Park megépítésének, mely a térség ékköve és mozgatója lehet. Az elnök fontosnak tartotta egy logisztikai központ létesítését, hiszen a 2027-ben meginduló trieszti magyar kikötő ezt igényelni fogja.

Kulcsfontosságú a határ menti térségek együttműködése, a horvátországi Kapronca és Szlovénia összekapcsolása Dél-Zalával. Ennek érdekében a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara vezetésével pályázat kerül benyújtásra, melynek célja egy innovációs zöld technológiai online digitális piactér létrehozása, ezzel is teret nyitva a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztéseihez.

Az idegenforgalom szempontjából fontos lenne a korábban eltervezett Erzsébet téri Konferencia Központ és szálloda megépítése, ugyanakkor hosszútávon nem szabad lemondani a várkastély újjáépítéséről sem. A kamara az önkormányzati választások után egy gazdaságfejlesztési minimum kialakítására törekszik, gondot fordít a fejlesztési célok jó előkészítésére, valamint a rendelkezésre álló gazdaság-diplomáciai eszközöket felhasználja a város fejlesztése érdekében.

 

 

dr. Parragh László kiemelte: „A rendkívül gyorsan változó és jelenleg kiszámíthatatlan nemzetközi helyzet hazánkra negatív gazdasági és politikai hatást gyakorol, melyet a szomszédos orosz-ukrán, illetve a most kibontakozó izraeli-palesztin konfliktus csak tovább nehezít.  Már a korona vírus előtt látni lehetett, hogy egy inflációs hullám fog elindulni, hiszen a járvány maga keresletcsökkentés generált, az orosz-ukrán háború és az uniós források akadozása pedig csak tovább fokozta ezt. Növekedésorientált monetáris politikára van szükség ahhoz, hogy kijussunk a jelenlegi gazdasági válságból, a gazdasági szereplőknek pedig együttesen erre kell koncentrálniuk ahhoz, hogy ez megvalósulhasson. Ez egy több éves folyamatot fog jelenteni. ˝

 

Czunyiné dr. Bertalan Judit előadásában elmondta: ˝Fejlesztéspolitika és a területfejlesztés szempontjából, Nagykanizsa fókuszba helyezése már évekkel ezelőtt elkezdődött a közigazgatási rendszer, a területfejlesztés, valamint az úthálózati rendszer fejlesztésének megvalósításával, figyelembe véve a térség adottságait. Határ menti gazdasági együttműködés megalapozása nem könnyű feladat, de rendkívül fontos a térség gazdasági fejlődése számára. A helyi vezetésnek Nagykanizsán kívülre is kell látnia, itt kerülnek előtérbe a határokon átnyúló együttműködések.

Az új területfejlesztési törvény, a területfejlesztés és a gazdaságfejlesztés párhuzamosságának megteremtésére irányuló törekvés. A Dél-dunántúli régió fejlesztésére vonatkozó stratégia hamarosan a kormány elé fog kerülni. Funkcionális várostérség kialakítása a cél. Magyar vidék a vidéki városok nélkül nincsen és a vidéki falvak sincsenek a vidéki városok nélkül. A helyi gazdaságnak az itt élő emberek igényeire kell építeni a szolgáltatásokat.”

 

 

Az előadásokat követően elismerések átadására került sor. A Nagykanizsai Kamarai Gazdaságfejlesztésért díjat Kovács Tamás, a Szabadics Zrt. elnöke, valamint Wilhelm Huber, a Heat Energy Kft. ügyvezetője vehette át.

 

 

A rendezvényen ünnepélyes keretek között került sor a sikeres vizsgát tett autószerelők Mesterlevél átadójára, melyet 11 személy vehetett át: Bátorfi Barnabás, Benczik József, Betlehem József, Gazdik Nimród, Gerencsér Gábor, Kovács Bálint, Mátyás Marcell, Pávlicz Richárd, Soós István, Tóth Sándor, Tulezi Antal.

 

 

 

Az ünnepségen átadásra kerültek a mestervizsga-bizottsági elnöki megbízólevelek is, melyeket Balogh András, Herman Tamás, Horváthné Schöller Erika, Siposné Gerencsér Henriett, Takács Tibor, Vajda Tibor, Szécsényi Lajos vehettek át.