Üdvözöljük a

A Kormány 2024-2030-as versenyképességi stratégiája

honlapján!

-

A Kormány 2024-2030-as versenyképességi stratégiája

Szerző: Rózsáné Bagonyai Szilvia | 2024. április 3.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter (NGM) és Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár sajtótájékoztatót tartott, amelyen bemutatták a kormány az új versenyképességi startégiáját

A stratégia részleteit a 2024. április 9-10.-i kétnapos konferencia keretében fogják ismertetni. Azonban tárcavezető úr kiemelte, hogy cél a továbbiakban is az uniós fejlettség 90 százalékának elérése 2030-ig. 

Hangsúlyozta továbbá, hogy jelentős szerepe van a vállaltoknak abban, hogy javaslataikkal elősegítség a gazdaság fejlődédét és a célok elérését. Ezáltal konkrét intézkedésre van szükség, ami kapcsán 1243 piaci szereplő véleményét kérte ki a Nemzetgazdasági Minisztérium 6 ágazatban: járműipar, élelmiszeripar, egészségipar, vegyi, acél- és műanyagipar, információs és kommunikációs technológia, kreatívipar. Ezen szektorok segítségével összesen 41 összefogó szakmai javaslat fogalmazódott meg. Ebből kiindulva elmondható, hogy az új versenyképességi stratégia az egyben a vállalatok stratégiája, amelyet az ő javaslataik alapján fogadott el a Kormány.

 

A stratégia négy pillérből áll:

  1. patriotizmus (hazai beszállítók fejlesztése, továbbá a nemzeti bajnokok kinevelése),
  2. technológiai átállás,
  3. fenntarthatóság, ami makrokörnyezetet is jelent,
  4. ellátásbiztonság nemcsak az energetikában, hanem a beszállítói láncban is.

 

Pillérek fontossága kapcsán kiemelt cél a hazai beszállítók fejlesztése, a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység erősítése és szorosabb kapcsolat kialakítása a vállalatokkal, végezetül pedig a nemzeti bajnokok kinevelése. Mindezeket figyelembe véve Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy cél a továbbiakban is a foglalkoztatási ráta növekedése, hogy elérje a 85 százalékot, a GDP arányos beruházási ráta pedig a 30 százalékot, amelyből a vállalati beruházások adnak 20 százalékpontot. Az exportpiacaink növekedése, lendületbe hozása is kiemelkedő szerepet játszik, olvasható a hivatkozott cikkben is.

 

A versenyképességi stratégiát bemutató sajtótájékoztató prezentációja pedig az NGM Linkedin oldalán található.