Üdvözöljük a

Online középiskolás felmérés a szerzői jogról és a hamisításról

honlapján!

-

Online középiskolás felmérés a szerzői jogról és a hamisításról

2011. március 24.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága támogatásával a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület országos felmérést indít, amelyben a középiskolások szerzői joggal kapcsolatos ismereteit, különösen a szerzői jogvédelem alatt álló tartalmak online felhasználásával kapcsolatos attitűdjeiket, valamint a hamisítással kapcsolatos ismereteiket, attitűdjeiket vizsgálja. 

A felmérésben részt vevő iskolák közül három jutalomban részesül.

A kérdőív kitöltése online módon történik, ezért célszerű ha a kitöltésre informatika óra (vagy más, számítógép illetve internethasználatot igénylő tanóra/foglalkozás) keretében kerül sor. A középiskolások tájékozottságának felmérése érdekében a kérdőív olyan témákat érint, mint pl. az idézés módja egy interneten található anyagból, a szerzői jog által védett tartalmak (zene, film, könyv) megosztása az interneten, a szerzőket megillető jogdíj, a szellemi tulajdonjogok megsértésének (hamisítás, kalózkodás) következményei.

A kérdőív célja az is, hogy a kérdések által felkeltse a fiatalok érdeklődését és növelje érzékenységüket a hamisítás, kalózkodás problémája iránt.

A kérdőív kitöltésének végén ezért a szellemi tulajdonra, szerzői jogokra vonatkozó alapvető információkat tartalmazó oldalra jutnak a diákok.

A kérdőív kitöltésének módja: 

*       a kérdőív az alábbi linken  itt érhető el

*       a kérdőívet a diákoknak önállóan kell kitölteni, a kérdőív kitöltése 15-20 percet vesz igénybe

*       a kérdőív kitöltése anonim, szükséges viszont megadni a középiskola hat számjegyű OM azonosítóját

Határidő: 2011. április 12-e 16 óráig kerülhet sor a kérdőív kitöltésére

 

Nyeremény: 2011. április 15-én három középiskola kerül kisorsolásra, akik nyereménye egy különleges kulturális program keretében megtartott meglepetéskoncert. A nyereménykoncertre egy budapesti helyszínen vagy a középiskolával való egyeztetés alapján annak épületében kerül sor.

Kapcsolattartó: A kérdőívvel kapcsolatos esetleges kérdéseivel, észrevételeivel kapcsolatban a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Titkárságához fordulhat az alábbi elérhetőségeken: dr. Tóth Zita titkár, e-mail: zita.toth@hipo.gov.hu vagy hent@hipo.gov.hu

Kapcsolódó anyagok: