Üdvözöljük a

Építőipari cégek figyelem!Lejárt a türelmi idő , a hatóságok megkezdték az ellenőrzéseket

honlapján!

-

Építőipari cégek figyelem!Lejárt a türelmi idő , a hatóságok megkezdték az ellenőrzéseket

2010. április 22.

2010 január végéig minden építőipari tevékenységet folytató  egyéni és társas vállalkozásnak regisztrálnia kellett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál (MKIK), eddig nem minden vállalkozás tett eleget a kötelezettségének.

A türelmi idő április 1-én lejárt, a hatóságok megkezdték az ellenőrzést.

A nyilvántartásba vétel díja csupán ötezer forint, a mulasztók azonban - bizonyos esetekben - több százezer forintos bírságot is kaphatnak. Az építési törvény módosítása értelmében október 1. óta valamennyi, építőipari kivitelezői tevékenységet végző cégnek be kell jelentkeznie az MKIK nyilvántartásába. Azoknak a vállalkozóknak, akik tevékenységüket 2009. október 1. után kezdik meg, a tevékenység megkezdését követő öt munkanapon belül kell bejelentést tenniük. Az október előtt is építőipari tevékenységet végző cégeknek négy hónapjuk volt arra, hogy teljesítsék a regisztrációs feltételeket és bejelentkezzenek a kamara nyilvántartásába.
Regisztrációs számot csak azok a cégek kapnak, akik rendelkeznek a megjelölt tevékenyégi körnek megfelelő szakképesítéssel, vagy - ennek híján - legalább egy szakmunkással tagsági, alkalmazotti vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban állnak. A cég tevékenyégi körében szerepelnie kell a folytatni kívánt kivitelezési tevékenységnek, emellett ennek végzésére alkalmas székhellyel, telephellyel is rendelkeznie kell a vállalkozásnak.
Felelős műszaki vezető foglalkoztatását bizonyos esetekben szintén megköveteli a törvény. Ha a vállalkozás csak felelős műszaki vezető irányításával végezhető kivitelezői tevékenységet folytat, akkor- tagsági, megbízási illetve alkalmazotti jogviszony keretében - ilyen szakember alkalmazása is szükséges

Több cégbejegyzésben illetve egyéni vállalkozói igazolványban szerepel valamilyen építőipari kivitelezői tevékenység, azonban sokan egyáltalán nem végeznek ilyen munkát. Emellett nagyon sok a csődeljárás, felszámolás, vagy végelszámolás alatt álló vállalat, és olyan cég is bőven akad, amely nem folytat valós tevékenységet. A nyilvántartás célja éppen ezért a ténylegesen kivitelezői tevékenységet végző cégek összegyűjtése. A regisztrációra kötelezettek viszonylag alacsony száma az építőipar idényjellegéből is fakadhat. Azoknak a vállalkozóknak ugyanis, akik csak tavasszal kezdenek dolgozni, elegendő a tevékenység megkezdését követően, öt napon belül megtenniük bejelentésüket.
Bár bizonyos közbeszerzéseknél, pályázatoknál alapvető követelmény a regisztrációs szám megadása, ráadásul a fedezetkezelő rendszerbe is csak nyilvántartási számmal rendelkező vállalkozók vihetők fel, nemcsak ez ösztönzi regisztrációra a kivitelezőket. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ugyanis ellenőrizheti a regisztrációs szám és a törvényben foglalt feltételek meglétét, illetve a bejelentésben megjelölt adatok valóságtartalmát.

Közel 37 000 vállalkozás/vállalkozó regisztrációs adatlapját rögzítették eddig országos szinten az elektronikus rendszerben. A bejelentőlap kitöltéséhez és az internetes regisztrációhoz a megyei kereskedelmi és iparkamarák ügyfélszolgálatának segítségét is kérhetik a vállalkozások. A kérelem befogadásáról és a nyilvántartásba vételről a nyilvántartási szám megjelölésével az MKIK írásbeli értesítést küld a vállalkozóknak.