Üdvözöljük a

Együttműködési megállapodás

honlapján!

-

Együttműködési megállapodás

Együttműködési megállapodást az a gazdálkodó szervezet köthet, akinek a részére az iskola a gyakorlati képzést megelőzően igazolást állít ki a gyakorlati képzés személyi és tárgyi feltételeinek meglétéről.

 

Az együttműködési megállapodást 4 példányban kell elkészíteni abban az esetben, ha Szakképzési Centrum alá tartozik az iskola.

 

Az együttműködési megállapodás a területileg illetékes Kamara ellenjegyzésével válik érvényessé.

 

Együttműködési megállapodás az alábbi esetekben köthető:

  • a gyakorlati képzésre előírt képzési idő 40 %-nál kevesebb,
  • a gyakorlati képzés szervezője a szakképző iskola, és a gyakorlati képzést folytató szervezet csak az összefüggő szakmai gyakorlatot szervezi meg,
  • a gyakorlati képzést szervező szakképző iskola csak részben rendelkezik a gyakorlati képzés feltételeivel, ezért a tanuló kiegészítő gyakorlati képzésére a gyakorlati képzést szervező szervezetnél kerül sor a szakmai és vizsgakövetelmény alapján a szakképzési kerettantervben a gyakorlati képzésre előírt képzési idő legfeljebb 40 %-ában,
  • a tanuló gyakorlati képzésére költségvetési szervnél kerül sor, vagy
  • a tanuló gyakorlati képzésére tanulószerződés nem köthető.

Pénzbeli juttatást az összefüggő szakmai (nyári) gyakorlat esetén kell fizetni, és ezen belül is csak a nappali képzésben résztvevő tanulók számára. (Esti tagozatos tanulónak, illetve évközi gyakorlatot teljesítő tanulónak nem jár pénzbeli juttatás.)

 

A pénzbeli juttatás mértéke az aktuális minimálbér 19,5%-a (2023-ban 45.240 Ft), ennek az összegnek az 1/4 része (11.310 Ft) minden megkezdett hét után jár a tanulónak és SZJA nem terheli. A fizetendő pénzbeli juttatás összegét a mulasztott napok arányában csökkenteni kell, ha a tanuló a gyakorlatról igazolatlanul távol maradt.

 

Az együttműködési megállapodás alapján kifizetett juttatásra vonatkozóan nem kell alkalmazni a banki átutalással vagy fizetési számlára történő befizetéssel történő teljesítést.

 

Pénzbeli juttatáson kívül kötelezően biztosítandó: munkaruha, védőfelszerelés, tisztálkodási eszközök, kedvezményes étkezés lehetőségének biztosítása, felelősségbiztosítás, foglalkozás-egészségügyi vizsgálat.

 

Az adókedvezmény olyan együttműködési megállapodással érintett tanuló esetében érvényesíthető, akinek a családi és utónevét és oktatási azonosító számát az együttműködési megállapodás konkrétan meghatározza.

 

Az adókedvezményt azokra a napokra lehet figyelembe venni, amelyek átlagában a tanuló gyakorlati ideje eléri a napi hét órát.

 

Az adókedvezmény mértéke a szakirányú oktatás önköltsége egy munkanapra jutó mértékének a 70%-a, azaz 1 200 000 Ft × 1 × 0,7 / 251 nap = 3 347 Ft/gyakorlati nap, melyet a szociális hozzájárulás terhére lehet elszámolni, vagy adott esetben adóvisszaigénylés keretében érvényesíteni.