Üdvözöljük a

Gazdasági akcióterv

honlapján!

-

Gazdasági akcióterv

Szerző: Rózsáné Bagonyai Szilvia | 2023. június 20.

Gazdaságvédelmi lépéseket jelentettek  be a hétfői rendkívüli kormányinfón. A fix áras energiaszerződések felülvizsgálatát, s annak módosítását a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezte.

  • A kormány szerint a vállalkozásoknak az energiaárak okozzák a legnagyobb gondot, főleg a villanyárak, ezért a kormány júliustól árpfalont vezet be ,a legmagasabb árat 200 euró per megawattban állapítják meg, ennyiért vehetik majd az áramot a mostani 320 euró per megawatt helyett. Ez 3 szektort érint: feldolgozóipar, szálláshelyek, raktározás-szállítás. Ez több mint 5000 vállalkozásnak segít, és 40 milliárdos kiadást jelent.

 

  • Augusztus 1-től ehetővé teszik a lakosság számára, hogy december 31-ig SZÉP-kártyával hidegélelmet is vásárolhassanak. Ezen felül a SZÉP-kártyák keretösszegét 200 ezer forinttal megemelhetik a munkáltatók, egy mai bejelentés szerint.

 

  • A gyógyszerforgalmazókra vonatkozik a gazdasági akcióterv harmadik pontja. Július 1-jétől a 40 százalékos extraprofitadóból 20 százalékot leírhatnak, ha azt kutatásra fordítják. A gyógyszergyártók, ha kutatás-fejlesztésre fordítják az extraprofitadót, annak 50 százalékát leírhatják.

Magyar Közlöny