Üdvözöljük a

Szakmai konzultáció a Miniszterelnökség területfejlesztési parlamenti államtitkárával

honlapján!

-

Szakmai konzultáció a Miniszterelnökség területfejlesztési parlamenti államtitkárával

Szerző: Rózsáné Bagonyai Szilvia | 2023. június 16.

Június 8-án dr. Latorcai Csaba miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár volt a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara vendége. A Területfejlesztési Miniszterrel kötött partnerségi megállapodás alapján a két fél áttekintette a Kamara által megalkotott gazdaságfejlesztési koncepció kulcsterületeit.

Ezeket dr. Polay József elnök ismertette, amelyek a következők:

1. Közlekedés

-       a (74-es út) Zalaegerszeg – Nagykanizsát összekötő út négysávosítása, illetve annak továbbvitele Kaposvár felé

-       a Zalaszentiván – Nagykanizsa vasútvonal, villamosítása

-       a Balatonszentgyörgy – Nagykanizsa vasútvonal korszerűsítése

 

2. A Science Park mielőbbi megépítése mely a térség gazdaságfejlesztési erőközpontja lehet.

 

3. A térség újraiparosítása, a keleti ipari park és a Tungsram volt területének megtöltése vállalkozásokkal. A Kamara szorgalmazta a vagongyár mielőbbi megépítését, egy zöld hidrogéngyár (hidrogén alapú technológiákat használó gyár) – dél-zalai gázmezőkre építve - megépítését és az ehhez kapcsolódó gépgyár létesítését, egy napelemgyártó cég idetelepítését továbbá a gépgyártás elektronikai és félvezető, autóalkatrész gyártásra alkalmas üzemek telepítését.

 

4. A határ menti gazdasági együttműködés erősítése, mely egy háromoldalú horvát-szlovén-magyar gazdasági térség kialakulásához és egy digitális piactér megvalósításához vezethet. Ehhez kapcsolódóan támogatni kell az új Mura híd megépítését.

 

5. Idegenforgalom

A Kamara fontosnak tartja Nagykanizsán meghatározott turisztikai fejlesztésék megvalósítását. Ilyen lehet az Erzsébet téri Konferencia Központ és Szálloda együttes megvalósítása, a ferences kolostor olcsó szállás lehetőséggé alakítása. A volt Kanizsai vár várkastélyának romfeltárása.

Ezen túl szó volt még a kanizsai vár várkastélyának oltárképéről, VIII. Kelemen pápa unokaöccsének és utódjának való emlékállításáról.

 

Dr. Latorcai Csaba miniszterhelyettes, aki kifejezetten a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara meghívásának tett eleget, a következőket mondta a június 8-i konzultáció alkalmával:

„A Minisztérium nem véletlenül kötött stratégiai együttműködési megállapodást az ország megyei és városi kamaráival. Pontosan az a célunk különösen is területfejlesztés vonatkozásában, hogy közös erővel, ahogy azt már említettem, politikai, társadalmi és gazdasági szereplőkkel keressük meg azokat a pontokat, amelyekre ráépíthető az adott térség gazdasága és területfejlesztése.

 

 

Nagykanizsa jelentősége különösen is felértékelődik, hiszen itt egyszerre beszélünk egy településről, egyszerre beszélünk egy járásról és egyszerre beszélünk két megyéről.

Nulladik lépésként közlekedésfejlesztés jegyében a 74-es út négysávossá tétele szükséges. Erre a Miniszterelnök úr ígéretet tett, így ezt teljesíteni is fogja a Kormány. Ennek az útnak a tervezése most zajlik.

Korábban elhangzott, hogy milyen konkrét gazdasági tevékenységek elvégzésére alkalmas a város a hagyományai alapján. A HIPA ezekre az erősségekre építve ajánlja ki folyamatosan Nagykanizsát. Reméljük azt, hogy ez nagyon rövid időn belül eredményt fog hozni. Ahhoz viszont, hogy minél vonzóbbá tegyük Nagykanizsát és térségét további fejlesztésekre van szükség, amelyek tekintetében elszántak vagyunk.

Jóllehet vannak Nagykanizsának ipari parkjai, de további fejlesztések szükségesek azért, hogy igazán nagy beruházásra is fogadókész legyen a város.

A Science Park építését illetően elkötelezettek vagyunk abban, hogy Nagykanizsán induljon meg egy olyan ipari térség fejlesztése a Pannon Egyetemmel partnerségben, amely kifejezetten a magas hozamértékű gazdasági szereplők letelepítését célozza meg. Ebben a vonatkozásban készül egy előterjesztés a külgazdasági és külügyminiszter, a területfejlesztési miniszter és a gazdaságfejlesztési miniszter együttműködésével, ami azt célozza meg, hogy minél előbb elinduljon az a folyamat, ami mellett már számtalanszor kiálltunk, továbbá minél hamarabb valósuljon meg a Pannon Egyetemmel partnerségben egy magas hozamértékű gazdasági szereplők betelepítésére alkalmas ipari park.

Nagykanizsa Közép-Európa kapuja a Nyugat és a Mediterraneum felé. A Kormány kifejezetten erősíteni akarja Magyarország logisztikai képességeit. Ennek egyik elsődleges célpontja Nagykanizsa és térsége. Ehhez a szükséges közlekedési adottságok is megvannak, de szükséges még a vasúti közlekedés fejlesztése. Nagykanizsa a Kormány szándékai szerint Magyarország egyik új logisztikai központjává válhatna.

Ipari fejlesztések-befektetések tekintetében a három legfontosabb térség/város, amelyet a kormány kiemelten kezel: Pécs, Miskolc, Nagykanizsa.”

E tervek megvalósításában kérte a Kamara a Minisztérium tevékeny együttműködését.

Megegyezés született abban, hogy az elképzelések megvalósítását évenként áttekintik.