Üdvözöljük a

Vízügyi konzultáció a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében

honlapján!

-

Vízügyi konzultáció a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében

Szerző: Rózsáné Bagonyai Szilvia | 2023. április 28.

Vízügyi Konzultációra érkezett Nagykanizsára V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára április 28-án. A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett rendezvényt dr. Polay József, a kamara elnöke nyitotta meg, majd Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője, valamint Balogh László Nagykanizsa polgármestere köszöntötte a vendégeket. 

V. Németh Zsolt államtitkár hangsúlyozta a jelenlegi problémák – mint az elöregedő víziközmű-infrastruktúra, megemelkedett energiaárak, dolgozók alacsony bérezése - felszámolására a kormányzat különböző ajánlatokat kíván tenni, ilyen például az integráció, mely során az állam átveszi a vízszolgáltatás és szennyvízkezelés feladatait a teljes tulajdonnal együtt.

Az Államtitkár elmondta: a Kormánynak azok számára is van ajánlata, akik nem kívánnak részt venni az integrációban, valamint elhatározás született egy igazságosabb vízdíj bevezetésére. Magyarországon jelenleg 4000-féle vízdíj van hatályban, amit a Kormány szeretne igazságosabbá tenni.  Mindezek mellett a kormányzat azzal is tisztában van, hogy az országszerte elöregedett víziközművek megújítása rendkívül időszerű és ennek költsége éves szinten eléri a minimum 100 milliárd forintot.  

 

A rendezvényen előadást tartott még Borsos Krisztina, a Hidrofilt Kft. ügyvezetője, kamaránk alelnöke, valamint Gerencsérné Dr. Berta Renáta, a Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központ, Víztechnológiai Kutatócsoport főigazgató-helyettes asszonya.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A konzultációt megelőzően az Államtitkár látogatást tett a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt.-nél.