Üdvözöljük a

Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai hozzájárulás 2023

2022. május 16.

A gazdasági kamarákról szóló törvényben meghatározott gazdálkodó szervezeteknek kötelező az 5.000 Ft-os kamarai hozzájárulás befizetése.

 

Határideje: 2023. március 31.

 

A 2023. január 1-től esedékes díjat a következő bankszámlaszámra szükséges utalni:

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara – 12100011-10639683 (Gránit Bank)

 

A vállalkozás azonosítása érdekében kérjük, tüntesse fel a befizetésnél a 11-jegyű adószámát.

 

AMENNYIBEN KORÁBBI ÉVEKRE ELMARADÁSA VAN!


Amennyiben az Ön vállalkozásának, illetve az Ön által vezetett vállalkozásnak a 2021. december 31-ét megelőző időszakra vonatkozóan hátraléka van a kamarai hozzájárulás megfizetése vonatkozásában, úgy azt változatlanul a székhelye szerint illetékes területi kereskedelmi és iparkamara felé kell rendezni.

 

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara bankszámlaszáma:

OTP Bank 11749008-24923651

 

A közlemény rovatban minden esetben kérjük, tüntesse fel vállalkozása 11 számjegyű adószámát a befizetés beazonosítása érdekében.

Vállalkozási feltételek Németországban és Ausztriában 2023

2023. február 3.

Megjelent a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felkérésére és az ÉVOSZ közreműködésével az az évente frissített kiadvány, amely a határon átnyúló építőipari szolgáltatásokra vonatkozó szabályokat ismerteti.

Megemelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

2023. február 3.

Míg eddig kilométerenként maximum 15 forintos adómentes költségtérítést tettek lehetővé a munkáltatók számára a jogszabályok, ez a gazdaságfejlesztési miniszter javaslatára duplájára, azaz 30 forintra fog nőni.

 A kamara javaslatát elfogadva döntött a kormány, melyből az is következik, hogy a minimális költségtérítés szintje is a duplájára emelkedik, a jelenlegi 9 forintról 18 forintra kilométerenként. A döntés több százezer munkavállalót érinthet.

"Adóváltozások 2023" címmel előadást tartunk

2023. január 19.

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara január 31-én 10.00 órai kezdettel „Adóváltozások 2023”  címmel tájékoztató előadást szervez, amelyre minden érdeklődőt tisztelettel várunk. 

 

Cafeteria Kisokos 2023

2022. december 14.

Decemberben megjelent a „Cafeteria Kisokos-2023, Alapismeretek a béren kívüli juttatások alkalmazásához” című tájékoztató füzet.

Gazdasági Tájékoztató – 2022/III. negyedév

2022. december 14.

Megjelent a Közgazdasági Igazgatóság 2022 harmadik negyedévi Gazdasági Tájékoztatója. 

A magyar gazdaság teljesítménye 2022 harmadik negyedévében 4%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Országos éves ellenőrzési terv

2022. december 14.

Már elérhető a Nemzeti Adó-és Vámhivatal, mint szakmai irányító által a 2023. évre meghatározott országos éves ellenőrzési terv az egyéni vállalkozók hatósági ellenőrzéséről.

Kiemelt ellenőrzések az adventi időszakban

2022. december 14.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kiemelt ellenőrzéseket végez az adventi időszakban, amelyek kiterjednek a hagyományos üzletek, piacok, kitelepülések és az online boltok vizsgálatára.

2034-ig biztosítja a kormány a Széchenyi Kártyák finanszírozását

2022. november 30.

A kormány a 1570/2022 (11.28.) -as határozatban szabályozta, hogy a következő években mekkora támogatást biztosíthatnak a központi költségvetésből a Széchenyi Kártya Programnak.

Itt az új, 2023-as kiva-kalkulátor, melynek segítségével lehet kiszámolni az adót

2022. november 30.

A napokban megérkezik az értesítés azoknak, akiknek mindenképp érdemes megfontolni a kivára való váltást a korábbi évek beszámolói, bevallásai alapján.

NTAK kötelező adatszolgáltatás változás

2022. november 30.

Magyar Közlöny 190. számában   megjelent a 468/2022. (XI. 21.) Korm. rendelet a turizmus-vendéglátás ágazatot segítő intézkedésekről.

A rendelet kimondja, hogy 2022. október 1. és 2023. március 31-e között nem kell a turizmusfejlesztési hozzájárulást megállapítani, bevallani és megfizetni.

Digitális Fogalomtár – közérthető fogalomtár vállalkozóknak a digitális világhoz

2022. november 30.

Ha idegenül cseng a domain, a cloud, vagy a SEO, esetleg többet szeretne tudni arról, hogy mire jó a CRM vagy az ERP, úgy a Modern Vállalkozások Programjának Digitális Fogalomtára segít Önnek.

e-VÁM váltja fel a behozatali vám-árunyilatkozatokat kezelő modulját

2022. november 30.

„Az Uniós Vámkódex munkaprogramjának megfelelően, a nemzeti importrendszer korszerűsítésnek eredményeképpen, a jövő évtől kezdődően a vám-árunyilatkozatokat feldolgozó rendszer (CDPS) behozatali vám-árunyilatkozatokat kezelő modulját felváltja a továbbfejlesztett e-VÁM, melyet eddig csak az e-kereskedelemben beérkező áruk vám-árunyilatkozatainak feldolgozása során használtak” írja a pwc.com.

Hatpontos intézkedési csomag a turizmus támogatására

2022. november 30.

Hat intézkedésből álló Turisztikai Akciótervet jelentett be a kormány. A csomag intézkedései enyhíteni hivatottak a turizmus-vendéglátás szektorra nehezedő terheket. A turisztikai szektort érintő terhet csökkentése érdekében az MKIK turizmusért felelős alelnöke, Horváth Vilmos november elején javaslatcsomaggal élt, melyet itt olvashatnak.

Turisztikai akciótervet fogadott el a kormány

2022. november 30.

Ahhoz, hogy vidéken és fővárosban nyitva tudjanak tartani a szállodák és vendéglátóhelyek, támogatásra van szükség.

Gazdasági Fórum a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében

2022. november 14.

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara 2022. október 28-án tartott Gazdasági fórumot a Honvéd Kaszinó tükörtermében.

A rendezvényen Kutnyánszky Zsolt államtitkár és Dr. Parragh László MKIK elnök előadása mellett kitüntetések átadására, valamint a magyar-szlovén-horvát határmenti térség gazdasági együttműködésének megerősítése céljából együttműködési megállapodás aláírására került sor. 

 

Segítség az építőipar szereplői számára

2023. február 3.

A Magyar Közlöny 2023. évi 12.számában megjelent a Kormány döntése az építési beruházások megvalósítására kötött szerződések módosításának kezdeményezéséről.

Az iparágat sújtó infláció miatt az építési beruházások megvalósítására kötött szerződések módosítására lehetőséget ad az állam, a háború okozta áremelkedés egy részét, bizonyos esetekben átvállalja. A módosítás azon beruházások esetében történhet meg, melyeknél a rendes üzleti kockázat mértékét meghaladó költségnövekmény történt.

KÖRFORGÁSOS TÁJÉKOZTATÓ NAP- Mi fán terem a körforgás?

2023. január 26.

A Pannon Egyetem Nagykanizsa - Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ körforgásos tájékoztató napot tart.

 

Ha felmerültek már Önben olyan kérdések, hogy:
- Miért fontos téma és miért emlegetjük olyan sokat a körforgásosságot?
- Miért éri meg a cégeknek a körforgásos szemlélet?
- Miért jó ilyen szakembereket alkalmazni?
- Milyen tudást lehet elsajátítani az új körforgásos szakjainkon és az mire jó?

 

Várnak mindenkit, aki továbbtanulna, érdekli ez az új szemlélet, továbbképezné magát vagy cégvezetőként csak tájékozódna!

 

Időpont: 2023. február 2. 17 óra
Helyszín: PE Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ (Zrínyi u. 18.), előadóterem

Partnerségi megállapodás a Területfejlesztési Miniszterrel, egyeztetés a Miniszterhelyettessel

2023. január 19.

Az északnyugat-magyarországi gazdaságfejlesztési zónához tartozó kilenc kereskedelmi és iparkamara, köztük a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara, stratégiai megállapodást írt alá január 13-án, pénteken dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel.

 

December 19-ig jelentkezhetnek azok, akiknek nincs élő áramszerződése

2022. december 14.

Ha egy társaságnak eddig nem volt meg a 2023-tól élő áramszerződése, akkor jelentkeznie kell, és megkapja a veszélyhelyzeti ellátást. 

Egyéni vállalkozók, leendő egyéni vállalkozók figyelmébe! Változások az ÖVTJ kódokban

2022. december 14.

Magyar Közlönyben megjelent változások szerint az ŐVTJ struktúrában több helyen törlésre kerültek kódok és újak jelentek meg.

Nulla százalékos kkv forgóeszközhitel-program

2022. december 14.

A program a vállalkozások működési költségeinek fedezésére kínál megoldást, a forrás felhasználható készletbeszerzésre és a likviditásnövelés finanszírozására is.

Veszélyes anyagok, és készítmények - változik a biztonsági adatlap

2022. december 1.

2023. január 1-től kötelezően érvénybe lép a Bizottság (EU) 2020/878 rendelete, mely módosította a REACH II. mellékletét, amely tartalmazza a biztonsági adatlapok tartalmi és formai követelményeit. A jelenleg használt összes vonatkozó anyag biztonsági adatlapját ellenőrizni és cserélni szükséges.

Egyszerűsített havi adó- és járulékbevallás az ONYA-val

2022. november 30.

A NAV a 2022. szeptember 1-től átalányadózást választó egyéni vállalkozóknak egyszerűsített havi adó- és járulékbevallási megoldást kínál az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA).

Elfogadták a jövő évi adóváltozásokat

2022. november 30.

Elfogadta az Országgyűlés a jövő évi adóváltozásokat. A jogszabály főbb rendelkezései az átalányadózást és az iparűzési adót érintik.

Könnyítés a Beruházási Támogatási Programban

2022. november 30.

 kormány könnyítést vezetett be a Beruházási Támogatási Programjában.

Hatályba lépnek az online platformokra vonatkozó, mérföldkőnek számító uniós szabályok

2022. november 30.

digitális szolgáltatásokról szóló jogszabállyal a biztonságosabb és elszámoltathatóbb online környezet megteremtését célzó, mérföldkőnek számító új uniós szabályrendszer lépett hatályba.

A feldolgozóipari KKV energiaköltség és Beruházás Támogatási Program módosítását javasolja az MKIK

2022. november 30.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az alábbi sajtóközleményt adta ki a  mikro-, kis-és középvállalkozások energiaköltség és beruházási támogatását célzó kormányzati pályázat kapcsán.

Energia támogatás a feldolgozóipari cégeknek!

2022. november 30.

Mint az Ön előtt is ismert a Kormány a drasztikus energiaár-emelkedés okozta nehézségek mérséklése érdekében a hazai energiaintenzív feldolgozóipari mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása érdekében célzott támogatási programot indított.

Kisboltok támogatására indul pályázat

2022. november 30.

Kistelepülések boltjainak támogatására 8 milliárd forint keretösszeggel pályázat indul néhány héten belül a Magyar falu program keretében.